(doc) Nat Rothschild – deranjat de ancheta privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Investițiile ulterioare din partea NR Investments – condiționate

NR Investments Ltd, compania care a anunțat că a intrat în posesia a 95% din Avia Invest SRL, concesionara Aeroportului internațional Chișinău, a venit cu un nou comunicat de presă. În acesta se menționează, printre altele, că NR Investments, compania omului de afaceri britanic Nat Rothschild, ia în calcul și unele acțiuni legale atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și în afara ei, în vederea protejării investiției sale.

Foto: NR Investments

Finanțatorul britanic invită la „dialog deschis” toți actorii interesați, inclusiv reprezentanții Guvernului. „Recunoaștem că pentru a fi un administrator eficient și de încredere al acestui obiect de importanță vitală, este nevoie de un dialog nou și deschis cu toate părțile interesate despre modul de realizare a potențialului maxim al aeroportului. Părțile interesate includ lideri guvernamentali, cetățenii Republicii Moldova, transportatori aerieni și cei care utilizează și deservesc aeroportul", afirmă Rothschild în comunicatul său.

În comunicat se mai arată că ulterioarele investiții în modernizarea Aeroportului sunt condiționate de certidudinea că investiția NR Investments va fi protejată și nu vor mai exista acțiuni de contestare a tranzacției.

„Titularul concesiunii Avia Invest trebuie să finanțeze aproximativ 72 de milioane de euro pentru cheltuieli capitale până la sfârșitul acestui an. În continuare, vor fi necesare 83,9 milioane de euro atunci când numărul de pasageri depășește 3,2 milioane pe an. Investițiile totale (conform acordului de concesiune) se vor ridica la 242 de milioane de euro, o sumă semnificativă pentru susținerea și creșterea acestui obiectiv important.

Băncile occidentale și finanțatorii (inclusiv NRI) trebuie să aibă încredere, înainte de a face investiții substanțiale, că drepturile contractuale ale Avia Invest nu vor fi potențial supuse rezilierii sau altor acțiuni prejudiciabile din partea Guvernului într-o bază arbitrară”, a spus Rothschild.

De asemenea, NR „este pregătit în mod corespunzător să utilizeze toate mijloacele legale disponibile în Moldova și internațional, inclusiv apărarea drepturilor în cadrul oricărui tratat bilateral de investiții aplicabil, pentru a-și apăra investițiile și drepturile contractuale asupra Aeroportul Internațional Chișinău”, se mai arată în comunicat.

UNIMEDIA amintește că la data de 29 august 2019, NR Investments Ltd a anunțat, într-o declarație oficială, despre finalizarea procesului de cumpărare a cotei de 95% din Avia Invest SRL, compania concesionară a Aeroportului internațional Chișinău.

Apoi, Guvernul a abrogat patru hotărâri privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Astfel, Executivul a anulat documentul prin care a fost inițiat parteneriatul public-privat pentru concesionare.

Vedeți mai jos întregul comunicat în limba engleză:


Pub