Marina Tauber și Reghina Apostolova au rămas fără imunitate parlamentară

PE SCURT

Deputații au votat ridicarea imunității deputatelor Marina Tauber și Reghina Apostolova, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu. Decizia a fost votată de 56 de deputați.

Procurorul general interimar Dumitru Robu a declarat în plenul Parlamentului că există bănuieli rezonabile că începând cu 17 august 2012 ele au participat activ la acțiuni de devalizare a sistemului bancar, acțiuni care au condus la devalizarea unei bănci în interesul grupului Șor.

PE LUNG

Procurorul general interimar a informat Comisia juridică, numiri și imunități că Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală în cauza pornită de către Procurorul general interimar la 4 septembrie 2019 în privința deputatelor Marina Tauber și Reghina Apostolova, precum și a altor persoane care, începând cu 17 august 2012, au participat la devalizarea instituțiilor financiare „Unibank”, „Banca Socială” și „Banca de Economii” SA, acțiuni care se încadrează în componența de infracțiune prevăzută de articolele 190 alin. (5), 243 ali. (3) lit. a), b) din Codul Penal.

„Obiectul investigației date îl reprezintă acțiunile unui grup de persoane identificate, cât și neidentificate , din care făceau parte și deputații Marina Tauber și Reghina Apostolova, care începând cu 17 august 2012 au participat în calitate de acționar la BC „Unibank” SA la crearea condițiilor necesare în care numitul Ilan Șor să gestioneze întreg patriomoniul societății și să devalizeze instituția financiară”, se arată în raportul Comisiei juridice, numiri și imunități.

De notat că imediat după ce a fost anunțată solicitarea procurorului general interimar de ridicare a imunității celor două deputate, fracțiunea Partidului ȘOR a declarat că nu va participa la dezbateri și a părăsit ședința Parlamentului în semn de protest.

„E răzbunarea personală a lui Igor Dodon. Asta este reprezentarea fenomenului de capturare a statului, o adunare de cumetri și nănași. Suntem martorii răzbunării politice”, a menționat deputatul Denis Ulanov.

Precizăm că numele ambelor deputate au apărut în raportul Kroll 2, care vizează devalizarea a trei bănci moldovenești și furtul miliardului. RISE Moldova a scris că numele Marinei Tauber figurează în rapoartele Kroll, fiind una dintre beneficiarele a trei transferuri în valoare totală de 17,9 milioane de lei. Cu acești bani, luați în baza unor contracte de împrumut, Tauber a achiziționat în 2012 un pachet de 4,6% din acțiunile Unibank, una din cele trei bănci implicate în scoaterea în offshore a circa un miliard de dolari.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.