Expediţiile memoriei, o nouă ediţie
Social 16 septembrie 2019, 22:01 | 1328

În regiunea Tumen din Rusia sunt foarte mulți români basarabeni, ai căror bunici sau părinți au fost deportați în anul 1949. Copiii acestora reprezintă acum o comunitate numerică importantă - aproximativ 16 mii de persoane. Cu unii dintre ei s-au întâlnit participanții la ediţia a şasea a „ExpedițiIor memoriei”, condusă de istoricul și deputatul Octavian Țâcu. Astăzi, ei au susținut conferință de presă, după ce au revenit din Siberia.

În 1949 au fost deportate și aproape 200 de persoane din Peresecina, localitatea de unde vine și Ludmila Tihonov, doctor în istorie și participantă la expediție. Ea spune că asta a motivat-o și mai mult să meargă în „Expedițiile memoriei”.

În expediție am încercat să aflăm mai multe despre urmașii deportaților, despre modul de viață, despre legăturile pe care le au cu Republica Moldova, limba pe care o vorbesc, dar și dacă respectă tradițiile, spune istoricul Octavian Țâcu.

Maria Zinovii, doctorand în istorie și participantă la expediția din Tumen, spune că anul acesta s-a umblat practic de la casă la casă, oamenii fiind întrebați dacă au auzit cumva de moldoveni.

La data de 29 noiembrie, în cinematograful Odeon va fi prezentat filmul „Tumen”, făcut în urma recentei investigații. 

Opinia ta contează. Comentează!