09:38:54 25.04.2024
Stiri

VOTAT // Parlamentul a SCHIMBAT mecanismul de alegere a noului procuror general, criticat de democrați și cei de la Partidul „Șor”. Cebotari: „Capturați obraznic și deschis Procuratura”

Politică 16.09.2019 15:27 Vizualizări1642 Autor: Ziarul National
VOTAT // Parlamentul a SCHIMBAT mecanismul de alegere a noului procuror general, criticat de democrați și cei de la Partidul „Șor”. Cebotari: „Capturați obraznic și deschis Procuratura”


Majoritatea parlamentară a votat astăzi, în prima lectură, proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură prin care a fost schimbat mecanismul de alegere a noului procuror general.

Ministrul Justiției, Olesea Stamate, le-a spus deputaților că acest proiect de lege instituie o procedură de preselecție a candidaților la funcția de procuror general. Mai exact, candidații vor fi triați de o comisie din cadrul Ministerului Justiției din care vor face parte ministrul, un fost procuror sau un fost judecător, un expert internațional, un expert național și un reprezentant al societății civile, precum și un expert desemnat de Președintele Parlamentului.

Candidații vor fi propuși Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care va putea alege procurorul general din lista scurtă trimisă de comisie și îl va propune șefului statului pentru numirea în funcție.

„CSP a demonstrat că nu poate să facă ordine în sistem de sine stătător”, a declarat ministrul Stamate, afirmând că acest modificări vor ajuta la identificarea unei persoane integre pentru această funcție.

Ministrul a mai adăugat faptul că viitorii candidați nu vor fi supuși testului la poligraf, pentru că această metodă nu este recunoscută la nivel internațional.

„Eduard Harunjen a trecut poligraful, dar de la aceasta nu s-a schimbat realtatea. L-a servit pe Plahotniuc cât a deținut mandatul”, a explicat și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Cele mai multe obiecții la acest proiect le-au avut deputații Partidului „Șor” și cei ai Partidului Democrat, care au îndemnat majoritatea parlamentară „să nu se împiedice în atâtea filtre”.

Deputatul Denis Ulanov a întrebat, de exemplu, „cum Ministerul Justiției, în fruntea căruia este un ministru politic, va alege o persoană apolitică” pentru funcția de procorur general, iar democratul Vasile Bâtcă a remarcat faptul că 80% dintre avizele oferite la acest proiect de către diferite instituții sunt negative.

„Toate propunerile acceptabile vor fi luate în considerație la definitivarea proiectului. Sigur că Procuratura Generală și CSP nu susțin acest proiect”, a răspuns președintele Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități, Sergiu Litvinenco.

„Este poate cel mai important proiect de când ne-am asumat guvernarea. (...) Fără reformarea justiției, această republică nu are viitor”, a spus deputatul PAS Dan Perciun, adăugând că la Procuratura Generală este nevoie de „o persoană integră, profesionistă, care să demonteze sistemul clientelar construit în ultimii ani”.

De cealaltă parte, democratul Vlad Cebotari consideră că actuala guvernare trebuia să lase CSP să aleagă un procuror general, mai ales că ultima Lege cu privire la Procuratură a fost aprobată acum doi ani după largi discuții în societate.

„Nu faceți decât să subordonați această instituție și mai mult decât a fost vreodată. Mutați filtrul la Ministerul Justiției. Unde este separarea puterilor în stat? Capturați obraznic, deschis Procuratura, pentru că vă temeți de schemele pe care le-ați pus în funcțiune”, a declarat Cebotari de la tribuna Parlamentului.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md