Plahotniuc și misterul legat de compania sa din Dubai

Ilie Gulca
16/09/2019
Vladimir Plahotniuc. Foto: tass.ru

Ex-președintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a indicat din nou date diferite, în declarația de avere și interese personale, despre compania sa din Orientul Mijlociu – Vanguard International Ltd, Emiratele Arabe Unite. În plus, în documentul din 13 septembrie curent, Plahotniuc nu apare  ca  acționar al acestei firme, dar ca fondator.  

Fostul lider al democraților a menționat în declarația de avere, la depunerea mandatului de deputat, dividente din partea uneia dintre cele două companii pe care le-a indicat diferit în declarația de avere, pentru 1 ianuarie 2017 – 26 decembrie 2018. De data aceasta, Plahotniuc a trecut ca dividente, din partea companiei Vanguard International LTD, 556.195 de dolari americani.

Vanguard International Ltd și Vanguard International Group Ltd au fost scrise diferit în declarația de avere, depusă la Comisia Electorală Centrală, la 26 decembrie 2019. Mai întâi, aceste firme au apărut scrise „Vanguard International LTD” / „Vanguard International Group LTD”, după care, în același document, au apărut în următoarea ortografie – „Vangurad International Ltd” / „Vangurad International Group LTD”. Totodată, fostul președinte al formațiunii a indicat în aceeași declarație că are calitatea de acționar 100% în cadrul companiilor „Vangurad International Ltd” și „Vangurad Internatioanl Group Ltd”.

Aceste companii au fost prezentate drept firme de investiții pe care fostul președinte al PD le-ar fi cumpărat cu 100.000 de dolari americani. Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova a solicitat atunci o explicație de la președintele PDM, dar nu am primit niciun răspuns.

În ultima declarație de avere, cele două firme sunt ortografiate astfel – „Vanguard International Ltd” din Dubai, Emiratele Arabe Unite, și „Vanguard International Group Ltd” / Vistra, Samoa. Numai că de data asta, Plahotniuc nu mai figurează drept acționar, ci ca fondator.

Potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, cele două firme au apărut prima dată în declarația de avere și interese personale pentru 2018. Vladimir Plahotniuc a arătat atunci, pentru prima dată, că a avut venituri din Orientul Mijlociu și că deține firme la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, un paradis fiscal.

Indicând aceste companii, Plahotniuc a menționat că a obținut de la Vanguard International Ltd dividende în valoare de 4.550.200 de euro, 11.597.400 de lei și 347.500 de dolari americani.

Emiratele Arabe Unite fac parte din țările prin care au circulat, în 2011–2014, sume ce se ridică la 434 de milioane de dolari americani din așa-numita afacere „Laundromatul rusesc”. Este vorba de o schemă financiară criminală prin care au fost scoși, din Rusia, 20 de miliarde de dolari, obținuți în urma unor contracte cu statul. De asemenea, Emiratele Arabe Unite au fost una dintre destinațiile banilor scurși în urma furtului miliardului, conform raportului II al companiei Kroll.

Totodată, conform declarației de avere și interese personale, depusă la 13 septembrie 2019, Vladimir Plahotniuc, a menționat că și-a vândut trei imobile finului său de cununie în schimbul a 6.200.000 de lei. Plahotniuc declara că a mai obținut aproape 9 milioane de lei din vânzarea a patru automobile. Acesta a mai indicat venituri de 556.000 de dolari, obținute din dividente și aproape 40.000 de lei drept salariu de deputat.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova după criza politică din iunie curent. Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase, fostul lider PD a ieșit din R. Moldova cu mașina, prin regiunea transnistreană, luând apoi avionul dintr-un oraș din Ucraina spre Londra. Ulterior, Plahotniuc a explicat, într-o postare pe Facebook, că nu se poate întoarce pentru că R. Moldova „nu este o țară sigură” pentru el.

Ilie Gulca
16/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii