vineri, 26 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
HomepageAgroEco#16. Care sunt cele mai bune culturi intercalate pentru obținerea îngrășămintelor verzi

#16. Care sunt cele mai bune culturi intercalate pentru obținerea îngrășămintelor verzi

Recomandate

Există o gamă foarte largă de culturi ce pot fi utilizate drept intercalate (cultivate între rânduri) pentru producerea îngrășămintelor verzi, fiecare din ele având particularitățile sale. Pentru cultura porumb sau floarea soarelui între rânduri pot fi semănate raigras, trifoi, măzăriche sau ridiche. Însă, este foarte important de semănat aceste specii când plantele (porumbul sau floarea soarelui) au înălțimea de 35-40 de cm, astfel nu vor concura pentru hrană și umiditate.

O combinație bună pentru cultura de floarea soarelui este sulfina sau lucerna. Sulfina, având un sistem radicular pivotant, pătrunde profund în sol și distruge talpa plugului. Totodată, sulfina este o cultură ce fixează azotul în sol. Astfel, dacă veți cultiva grâu după combinația floarea soarelui + sulfină, veți avea rezultate remarcabile.

*Talpa plugului (hardpan) – strat puternic tasat de sol care împiedică pătrunderea apei și rădăcinilor în adâncime.

Și pentru culturile cerealiere de toamnă există specii ce pot fi semănate drept îngrășăminte verzi. În acest caz, primăvara în aceste semănături se combat buruienile prin grapare cu semănatul ulterior a culturii intercalate. Semănatul culturii intercalate – plivitul este ultima operaţie ce se realizează în câmp. Pentru grâul de toamnă una dintre cele mai bune culturi este măzărichea.

Trifoiul, sulfina și lucerna sunt recomandate pentru cerealiere de primăvară, deoarece au masă vegetală abundentă și pot fi semănate concomitent cu acestea. După ce a fost recoltată cultura de bază, specia intercalată este lăsată să se dezvolte și toamna târziu este încorporată în sol.

În condiţii de secetă cea mai eficientă specie este varietatea de lucernă (Medicago lupulinaL.), care consumă o cantitate mică de apă.

În tabelul de mai jos sunt prezentate combinații de culturi intercalate și succesive ce pot fi aplicate cu succes pe câmpuri:

Tabel: Culturi intercalate şi culturi succesive ca îngrăşăminte verzi (siderate), Bioinstitut;

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco