image
Sursa foto: wsj.com

Procurorul general din Praga a renunțat la acuzațiile penale împotriva premierului miliardar Babis

Procurorul general din Praga a suspendat cercetările într-un dosar penal împotriva premierului Andrej Babis, a unor membri ai familiei sale și altor câteva persoane, a indicat biroul procurorului vineri, potrivit Reuters. Ancheta privind acuzațiile de fraudă legate de fondurile europene a reprezentat cea mai mare provocare pentru cariera politică a lui Babis, care a respins orice fel de acuzații în acest sens, scrie Agerpres.

Această anchetă a fost principala cauză pentru care unele partide politice au refuzat să coopereze cu mișcarea populistă ANO (aflată la guvernare) a lui Babis. El conduce o coaliție minoritară împreună cu social-democrații de centru-stânga și care trebuie să se bazeze pe voturile Partidului Comunist pentru a obține majoritatea în parlament.

Dosarul împotriva lui Babis, proprietarul miliardar al grupului Agrofert, specializat în produse chimice, alimentație, agricultură și media, s-a axat pe fonduri europene de 2 milioane de euro acordate cu zece ani în urmă pentru construcția unui centru de conferințe în afara Pragăi. Poliția a declarat că Babis și-a transferat firma către soție și alte rude, astfel încât să se califice pentru finanțare, destinată întreprinderilor mici. „Probele adunate au condus la concluzia că Stork's Nest Farm corespundea definiției de întreprinderi mici și mijlocii”, a declarat procurorul Martin Erazim într-un comunicat. Organismul european de luptă antifraudă OLAF a constatat multiple încălcări ale legislației naționale și europene în cadrul acestui proiect. Agrofert a returnat voluntar fondurile.

Noutăţile partenerilor

comentarii: