PhotoChromeleon, vopseaua care își schimbă culoarea la lumină

O vopsea care își schimbă culoarea prin expunerea la lumină a fost inventată de cercetătorii de la Universitatea MIT din SUA. Culoarea poate fi ”programată” folosindu-se fascicule de lumină, sub efectul razelor ultraviolete, scrie libertatea.ro.

Foto: libertatea.ro

Vopseaua, numită PhotoChromeleon, poate fi reprogramată folosindu-se un proiector de lumină. Pentru obținerea vopselei programabile, cercetătorii au amestecat trei pigmenți de culori diferite, cyan, magenta și galben, pe care apoi le-au combinat, relatează Business Insider.

Potrivit sursei, cercetătorii au folosit un computer pentru a genera modele de nuanțe de lumină care au fost proiectate pe obiectul respectiv. Modelele pot fi schimbate cu ușurință din calculator. Aplicațiile descoperirii sunt variate, „de la obiecte de îmbrăcăminte, accesorii, materiale textile, toate pot fi colorate pentru mai multe evenimente ale unei zile” au arătat cercetătorii, potrivit sursei citate. Aceștia speră ca tehnologia să funcționeze împreună cu obiecte scoase la o imprimantă 3D.


Pub