Albania vrea să devină membră a Uniunii Europene

Premierul Albaniei, Edi Rama, vrea să extindă cooperarea ţării sale cu Uniunea Europeană (UE), ca parte a eforturilor acesteia de a deveni membră a blocului comunitar, a declarat Rama pentru dpa, relatează agerpres.ro.

Foto: https://english.republika.mk

"Ştim că e drum lung şi că trebuie să îndeplinim multe cerinţe, însă noi suntem pregătiţi să mergem pe această cale. Albania a făcut totul pentru a asigura că merită să intre în această nouă fază", a spus Rama la Berlin.

Vineri, Rama a avut o întrevedere cu Angela Merkel, cancelarul federal german, în scopul „continuării eforturilor de a convinge grupurile parlamentare din Bundestag că este necesar de a lua o decizie pozitivă în octombrie, pentru a demara negocierile asupra statutului Albaniei de membru în UE".

Rama a declarat că Albania nu vizează în prezent statutul de membru deplin al UE, dar speră să înceapă "o fază îmbunătăţită de cooperare cu UE, pentru a putea soluţiona problemele existente", pentru care speră să folosească uneltele şi metodele oferite de UE ca parte a procesului său de integrare, se menționază în aceeași sursă.

Potrivit premierului Edi Rama, Albania contribuie la stoparea migraţiei ilegale spre blocul comunitar. "Albania a fost prima ţară din afara UE care a semnat acordul cu Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex). Aceasta a majorat capacităţile de a controla fluxul migraţiei", a subliniat Rama.

De asemenea, potrivit lui Rama, Albania a fost un partener activ al misiunii maritime a NATO în Marea Egee, care este însărcinată şi cu stăvilirea fluxului ilegal de migranţi


Pub