/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Alexandru Tănase: Președintele Curții Constituționale nu este șeful judecătorilor, dar el poate influența politica externă a curții

missing
13 septembrie 2019, ora 23:06

Principalele atribuții ale președintelui Curții Constituționale (CCM) țin de administrarea instituției, iar persoana care deține această funcție nu poate influența deciziile magistraților de la CCM, dacă aceștia sunt personalități puternice. Totuși, președintele CCM hotărăște politica externă a Curții, ceea ce se reflectă în dezvoltarea jurisprudenței Curții. Opinia îi aparține juristului Alexandru Tănase, fost președinte al CCM, și a fost exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. 

„Președintele CCM este ordonatorul de credite, administrează clădirea și administrează staff-ul instituției. El nu este superior sau șeful judecătorilor. Asta dacă ai judecători puternici, care au propriile viziuni. Când ai judecători mai slabi, cel care este mai bine pregătit va reuși să-și impună punctul de vedere.

Problema este alta, ceea ce poate influența un președinte al CCM, el poate influența politica externă a curții, relațiile internaționale, abordările în hotărârile care se redactează; despre practica care o urmează o instanță de jurisdicție constituțională și aici, dacă ai la CCM o persoană cu viziuni pro-occidentale, sigur că el va îmbrățișa cele mai bune modele europene și occidentale de dezvoltare a jurisprudenței CCM, dar arunci când ai un președinte al CCM cu un background de general de miliție sovietic, sigur că se va axa pe abordările pe care le găsim în Federația Rusă, în Kazahstan și nu în zonele mai avansate din punct de vedere constituțional”, a fost declarația lui Alexandru Tănase.

Subiectul a fost abordat în contextul în care recent, opinia publică a fost scandalizată de alegerea lui Vladimir Țurcanu, fost deputat socialist, în funcția de președinte al CCM.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram