Ai o locuință de dat în chirie? Semnează contract dacă nu vrei să fii amendat de FISC

Numărul moldovenilor care dau în chirie locuințe în bază de contract crește. Astfel, potrivit datelor Serviciului Fiscal, în primele 6 luni ale anului au fost înregistrate peste 8.000 de astfel de conctracte. Cei care nu se conformează legislației riscă să fie amendați.

Foto: digi24.ro

Cetățenii care își dau locuința în arendă au plătit în bugetul statului 14,1 milioane lei, în prima jumătate a anului 2019. Aceste venituri au crescut cu peste 40 la sută față de aceeași perioadă a anului precedent.

Pe de altă parte, autoritățile fiscale au depistat și amendat aproape 4.000 de persoane fizice care își dau bunurile imobile în locațiune fără a le înregistra conform legislației. Penalitățile și amenzile au constituit, în total, puțin peste 100 de mii de lei.

Serviciul Fiscal de Stat recomandă persoanelor care oferă în chirie bunuri imobiliare să înregistreze contractele de locațiune în termen de trei zile de la data încheierii, la Direcția deservire fiscală în raza căreia își au domiciliul de bază și să plătească impozitul în mărime de 7% din veniturile obținute.

Suma impozitului pe venit se va achita cel târziu la data de 2 a lunii curente sau în avans. În cazul în care contractul a fost încheiat după data de 2, termenul de plată în această lună va fi a doua zi din momentul încheierii contractului. Plata se poate efectua în orice bancă comercială sau oficiu poștal al Republicii Moldova.


Pub