Maia Sandu, despre modificările la Legea Procuraturii: Este unica metodă prin care putem asigura un concurs corect și independent

În cadrul ședinței Guvernului de astăzi, miniștrii au votat modificările la Legea Procuraturii, anunțate anterior de către ministra Justiției. În acest sens, prim-ministra a ținut să precizeze că „azi Guvernul a votat cel mai important proiect de lege pe Reforma Procuraturii. Este o decizie curajoasă, asumată de colegii mei din Guvern, care dă o șansă statului de drept în Moldova”.

Foto: UNIMEDIA

„Esența lui este că vom crea o comisie independentă care va preselecta candidații pentru funcția de Procuror General. În continuare, Consiliul Superior al Procurorilor va putea alege Procurorul General din lista scurtă propusă de comisie. Cei cinci membri ai comisiei vor fi - Ministrul Justiției, un fost procuror sau un fost judecător, un expert internațional, un expert național și un reprezentant al societății civile, precum și un expert desemnat de Președintele Parlamentului. Proiectul merge de urgență în legislativ și am asigurările că va fi votat la începutul săptămânii viitoare.

Este unica metodă prin care putem asigura un concurs corect și independent, în condițiile în care actuala componență a CSP a tolerat clientizarea politică a Procuraturii de către Partidul Democrat.

Fără o justiție funcțională în Moldova, toată munca noastră, toate deciziile, bugetele, numirile, politicile noastre publice nu vor avea niciun rezultat. Fără a pedepsi beneficiarii furtului miliardului, fără a vedea după gratii fețele care până ieri ne mințeau din televizor, prezența noastră aici nu își are rost.

Aceste acțiuni nu le poate face Guvernul, nu le pot face deputații. Țara are nevoie de o procuratură independentă. Țara are nevoie de un Procuror General care să apere interesul cetățenilor. Doar un Procuror General independent, profesionist și curajos poate să ne dea o șansă să pedepsim hoții și să curățăm instituțiile de căpușe. Pentru reforma justiției calitatea umană și profesională a viitorului Procuror General e mai importantă decât orice politician”, a scris într-o postare Maia Sandu.

Noul proiect de lege prevede modificarea procedurilor de numire în funcție a procurorului general și implică preselecția candidaților de către Comisia de concurs constituită de Ministerul Justiției. Astfel, proiectul de lege stabilește ca numirea procurorului general de către președintele țării să se facă la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către Comisia de concurs.


Pub