Guvernul a aprobat proiectul privind modificarea Legii procuraturii. Ce prevede acesta

PE SCURT

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi proiectul privind modificarea Legii procuraturii. Acesta prevede modificarea mecanismului de numire a procurorului general, dar și de încetare a mandatului acestuia. De asemenea, au fost modificate criteriile pentru selectarea procurorului general.

În plus, a fost aprobată majorarea componenței CSP cu 3 membri, dar și exclusă condiția de verificare și testare cu poligraful a candidaților la funcția de procuror general.

PE LUNG

Candidații trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului

Astfel, candidatul la funcția de procuror general, potrivit modificărilor propuse, trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror sau judecător, sau 8 ani în funcția de avocat sau ofițer de urmărire penală.

În prezent, cadrul legal condiționează candidatul de a avea în mod obligatoriu experiență de 5 ani în funcția de procuror, fapt care, în opinia autorilor proiectului, nu permite participarea la concurs a persoanelor care deși nu au activat în organele procuraturii, dispun de toate abilitățile profesionale și manageriale pentru respectiva funcție.

Concursul va consta din două etape

Potrivit modificărilor propuse, concursul pentru funcția de procuror general va consta din două etape: preselecția candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției și selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Astfel, proiectul de lege stabilește ca numirea procurorului general de către președintele țării să se facă la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către Comisia constituită de Ministerul Justiției.

În acest sens, Consiliul Superior al Procurorilor urmează să desfășoare interviul candidaților propuși de ministrul Justiției. Proba interviului se va înregistra video și se va plasa pe Internet imediat după finalizarea intervievării ultimului candidat.

Numărul candidaților selectați de Comisia de concurs și propuși Consiliului Superior al Procurorilor nu trebuie să fie mai mic de doi, dând, astfel, posibilitatea organului colegial alegerea unei singure candidaturi și propunerea acesteia spre numire președintelui țării.

CSP cu 15 membri

Totodată, pentru sporirea credibilității Consiliului Superior al Procurorilor se propune majorarea numărului de membri din rândul societății civile cu un membru, selectat de către Guvern. Președintele Uniunii Avocaților și Avocatul Poporului vor avea calitatea de membru de drept în Consiliul Superior al
Procurorilor. Astfel, Consiliul Superior al Procurorilor va fi constituit din 15 membri.

Încetarea mandatului, prin decretul președintelui

O altă modificare propusă în proiect constă în prevederea, conform căreia încetarea mandatului procurorului general are loc prin decretul președintelui la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

Fără poligraf

Condiția de verificare și testare cu utilizarea detectorului comportamentului simulat (poligrafului) a candidaților la funcția de procuror general, procuror-șef și procuror este exclusă, întrucât această procedură nu reprezintă o metodă științifică acceptată la nivel european sau internațional.

Pentru a intra în vigoare, proiectul urmează să fie adoptat de Parlament.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.