07:07:21 29.03.2024
Stiri

RAPORT UE // Federica Mogherini: „Sperăm că autoritățile își vor onora angajamentele asumate și vor pune în aplicare Acordul ambițios dintre UE și R. Moldova”

Politică 13.09.2019 09:46 Vizualizări1507 Autor: Ziarul National
RAPORT UE // Federica Mogherini: „Sperăm că autoritățile își vor onora angajamentele asumate și vor pune în aplicare Acordul ambițios dintre UE și R. Moldova”


În urma schimbării de Guvern care a avut loc în luna iunie 2019, Republica Moldova a înregistrat progrese solide în punerea în aplicare a reformelor esențiale menite să oprească deteriorarea standardelor democratice și a statului de drept, astfel încât cetățenii să poată beneficia pe deplin de avantajele oferite de Acordul de asociere UE–Moldova.

Concluzia se regăsește în Raportul privind punerea în aplicare a asocierii, făcut public pe 12 septembrie de către UE care analizează punerea în aplicare în ultimul an a angajamentelor asumate în Acordul de asociere UE–Moldova.

Raportul elaborat de Serviciul European de Acțiune Externă și de serviciile Comisiei Europene arată că, deși reformele din sectorul economic și bancar au continuat în cursul anului 2018, reformele structurale fundamentale ale sistemului judiciar, lupta împotriva corupției, urmărirea penală a fraudelor bancare din 2014 și asigurarea pluralismului mass-mediei au rămas în urmă.

Ca urmare a faptului că, în iunie 2018, alegerile pentru funcția de primar al orașului Chișinău au fost invalidate într-un mod lipsit de transparență, UE și alți actori internaționali au remarcat o degradare a situației statului de drept și a democrației, care sunt valorile și principiile-cheie pe care se întemeiază Acordul de asociere UE–Moldova. În lumina acestor evoluții, UE a luat, în 2018, decizia de a amâna plățile pentru sprijin bugetar și asistență macrofinanciară și de a recalibra și reduce alte forme de sprijin financiar.

„Noul Guvern al R. Moldova a demarat un program important de reforme, menit să consolideze democrația și statul de drept în această republică. Sperăm că autoritățile își vor onora angajamentele asumate și vor pune în aplicare Acordul ambițios dintre UE și R. Moldova, în beneficiul cetățenilor noștri. La nivelul UE, ne afirmăm disponibilitatea de a continua să acordăm asistență și sprijin Republicii Moldova în acest proces fiindcă prețuim foarte mult prietenia noastră”, a declarat Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene, Federica Mogherini.

„Am reluat deja, din luna iulie 2019, plățile de sprijin bugetar; de asemenea, am semnat cu guvernul acorduri de finanțare privind dezvoltarea locală durabilă și statul de drept care vor permite implementarea programelor menite să ofere cetățenilor Republicii Moldova beneficii concrete. Suntem pregătiți să ne intensificăm și mai mult sprijinul financiar și consilierea, ca răspuns la programul solid de reforme al guvernului. Toate acestea sunt semnale clare ale aprecierii noastre cu privire la măsurile luate deja și constituie o încurajare oferită autorităților de a continua pe calea ambițioasă a reformelor”, a adăugat comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri privind Extinderea, Johannes Hahn.

Noul guvern care a preluat puterea în luna iunie 2019 s-a angajat să vegheze la punerea în aplicare consolidată și consecventă a acordului de asociere, inclusiv a dispozițiilor privind zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare, cu respectarea deplină a principiilor fundamentale ale acordului. Guvernul a adoptat o serie de programe care axate pe reformele cele mai urgente și a luat măsuri importante, în special în ceea ce privește cadrul electoral, lupta împotriva corupției și depolitizarea instituțiilor statului. Ca răspuns, Comisia a reluat acordarea asistenței pentru sprijin bugetar și a semnat trei acorduri de finanțare cruciale, cu o valoare totală de aproape 55 de milioane de euro.

Raportul va fi abordat în cadrul reuniunii anuale a Consiliului de asociere UE–Republica Moldova, care va avea loc la Bruxelles, pe 30 septembrie 2019.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md