08:35:38 24.04.2024
Stiri

Guvernarea se grăbește să aleagă un nou procuror general: Proiectul aprobat astăzi de Guvern va fi votat luni, în două lecturi, de către Parlament. „Avem nevoie stringentă de un procuror general independent, reformator și curajos”

Politică 13.09.2019 14:41 Vizualizări1595 Autor: Ziarul National
Guvernarea se grăbește să aleagă un nou procuror general: Proiectul aprobat astăzi de Guvern va fi votat luni, în două lecturi, de către Parlament. „Avem nevoie stringentă de un procuror general independent, reformator și curajos”


Parlamentul va vota luni, pe 16 septembrie, în două lecturi proiectul legii pentru modificarea Legii cu privire la procuratură, care stabilește un nou mecanism de selectare a unui procuror general, aprobat astăzi de către Guvern.

Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități, Sergiu Litvinenco.

„În cel mai scurt timp după asta, urmează să înceapă preselecția propriu-zisă prin constituirea Comisiei și aprobarea regulamentului de organizare și desfășurare a preselecției”, a scris deputatul pe Facebook.

CITIȚI și Guvernul vrea să STOPEZE concursul de alegere a procurorului general de către CSP: Proiectul votat în ședința Guvernului

Potrivit lui Litvinenco, de această dată „Guvernul se va implica în alegerea viitorului procuror general”. Preselecția viitorului procuror general o va face o comisie independentă, constituită la Ministerul Justiției. Doi sau trei candidați preselectați de către comisia respectivă vor fi înaintați Consiliului Superior al Procurorilor, care, la rândul său, va alege unul dintre cei înaintați și-l va propune spre numire șefului statului.

„Avem nevoie stringentă de un procuror general independent, reformator și curajos. Vom merge până în pânzele albe pentru realizarea acestui deziderat. Cred că adoptarea legii respective creează premizele necesare pentru aceasta. Doar așa putem să dăm o șansă acestei republici, astfel încât să le oferim cetățenilor șansa unei vieți mai bune”, a concluzionat deputatul.

Menționăm că la CSP este în plină desfășurare un concurs de alegere a procurorului general, la care și-au depus dosarele șapte persoane, iar CSP a anunțat că va decide câștigătorul în următoarele săptămâni.

Premierul Maia Sandu a declarat astăzi, la ședința Guvernului, că nu are încredere în procedura declanșată de CSP: „Trebuie să venim urgent cu această inițiativă. Consiliul Superior al Procurorilor și-a lansat propriul concurs de selectare a procurorului general, noi nu avem încredere în această procedură. Noi venim cu o inițiativă nouă care să ne asigure că va exista un proces de preselectare a candidaților, un proces foarte transparent, astfel să avem cu toții certitudinea că un viitor procuror general va fi un om independent”.


Stiri relevante

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md