Tiraspolul continuă să se agite în cazul chestiunii bancare: „Este o acțiune concertată a Chișinăului”

Anticoruptie.md
13/09/2019
Banca republicană transnistreană. Foto: Anticoruptie.md

Chișinăul și Tiraspolul continuă să discute în contradictoriu despre conturile bancare ale întreprinderilor transnistrene în băncile licențiate din dreapta Nistrului. În timp ce așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, acuză Chișinăul de o acțiune concertată, Banca Națională a Moldovei (BNM) susține că cea mai mare parte din persoanele juridice din Trasnistria preferă să deschidă conturi în băncile licențiate fără a anunța banca transnistreană.

Vitali Ignatiev a declarat pentru presa din stânga Nistrului după întrevederea de miercuri cu ministrul pentru Reintegrare, Vasile Șova, că cele două părți dețin date diferite despre numărul conturilor persoanelor juridice transnistrene în băncile comerciale de la Chișinău. „Conform datelor băncii republicane transnistrene, care emite decizii pentru deschiderea unor asemenea conturi pe teritoriul Moldovei, există 25 de întreprinderi, și nu sute, după cum susține partea moldovenească”, a subliniat Ignatiev.

Totodată, reprezentantul Tiraspolului susține că Chișinăul „recunoaște liniștit existența problemelor legate de închiderea conturilor întreprinderilor transnistrene”. El și-a declarat optimismul că partenerii din formatul 5+2 înțeleg caracterul stringent al problemei care va fi discutată la 16 septembrie la ședința subgrupului de experți privind colaborarea bancară.

„După cum se vede, acțiunea privind închiderea conturilor are un caracter centralizat, iar Banca Națională a Moldovei este informată despre acest lucru. Sper că specialiștii moldoveni și transnistreni vor reuși să ajungă la o înțelegere”, a mai spus Ignatiev.

BNM a precizat marți că au fost blocate, de fapt, conturile a doi agenți economici din Transnistria în băncile licențiate de la Chișinău. Reprezentanții BNM a indicat că în total există 420 de persoane fizice care au conturin în băncile comerciale din Republica Moldova. 

„Din 1 iunie 2019 și până în prezent, au fost închise conturile a două persoane juridice​. Aceste acțiuni au fost întreprinse din cauza activității netransparente, nejustificării provenienței banilor, prezentării unor informații eronate și lipsei actelor necesare”, susține BNM.    

BNM susține că cea mai mare parte din cele 420 de persoane juridice din Transnistria și-au deschis conturi în băncile licențiate fără a anunța Banca republicană transnistreană.  

Anticoruptie.md
13/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii