Irlanda îşi va construi bugetul pentru 2020 pe baza ipotezei unui Brexit fără acord

Irlanda îşi va construi luna viitoare bugetul pe 2020 pe baza ipotezei unui Brexit fără acord, a anunţat ministrul de finanţe Paschal Donohoe.

Foto: Channel 4

În iunie, guvernul de la Dublin a prezentat două strategii bugetare: o opţiune preferată, care prevedea creşterea excedentului în cazul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană în cadrul unui acord, şi un scenariu fără reglementarea Brexit-ului, urmat de un deficit pentru amortizarea şocului. Proiectul anunţat acum acceptă revenirea la deficit, relatează Agerpres.

Ministerul de finanţe nu a luat în considerare şi eventualitatea că Regatul Unit va rămâne în UE.

"Dată fiind incertitudinea şi lipsa de claritate privind calendarul şi formatul ieşirii Regatului Unit, pregătirea unui scenariu fără acord este cea mai rezonabilă abordare", a declarat Donohoe într-o conferinţă de presă. "De aceea, acesta este un buget care va fi sigur, un buget prudent. Se va concentra pe asigurarea existenţei resurselor necesare în momentul unei schimbări, pentru a ajuta ţara noastră să se pregătească de şocul care s-ar putea produce la sfârşitul lui octombrie sau în diferite alte scenarii în 2020", a adăugat el.

În ambele cazuri, ar fi disponibile 2,8 miliarde de euro, din care 2,1 miliarde au fost deja angajate pentru cheltuieli de infrastructură şi creşteri salariale în sectorul de stat. Diferenţa ar putea fi utilizată fie pentru cheltuieli suplimentare şi reducerea impozitării, ca în anii anteriori, fie redirecţionată spre domeniile cele mai afectate de posibilele perturbări grave ale comerţului cu Regatul Unit. În varianta optimistă a unui Brexit ordonat, Irlanda ar putea conta pe o creştere economică de 3,3%; lipsa unui acord cu Londra ar duce la stagnarea economiei irlandeze.

Încă din iunie, ministrul de finanţe anunţase că va permite un deficit al finanţelor publice de 0,5% până la 1,5% din produsul intern brut, dacă nu va exista un acord pentru Brexit. Revenirea la excedent ar dura în acest caz între trei şi patru ani, arată prognozele ministerului. Ar fi necesare mai multe împrumuturi, în contextul unei datorii publice de aproximativ 100% din PIB - un mare pas înapoi de la primul excedent bugetar din ultimul deceniu înregistrat de Irlanda anul trecut, apreciază Reuters.


Pub