Protest în centrul capitalei: Circa 100 de conducători auto, la volanul microbuzelor, au claxonat

Circa 100 de conducători auto, la volanul microbuzelor, au claxonat în semn de protest, în Piața Marii Adunări Naționale. Aceștia au anunțat că dacă Ministerul Economiei și Infrastructurii nu vor da curs solicitării lor, de a ajusta prețurile la călătorie, vor organiza o grevă.

Foto: Marina Rusu/facebook

Acțiunea a fost organizată de către Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto împreună cu companiile de transport de pasageri și a durat 10-15 minute.

Ulterior, la scurt timp, Minsterul Economiei a venit cu anumite precizări pe marginea acestui caz, specificând că instituția vizată a efectuat mai multe întrevederi cu părțile interesate.

Astfel, au fost stabilite un șir de propuneri privind modificarea legislației din domeniu, atât cea fiscală, cât și cea contravențională.

Totodată, reprezentanții asociațiilor patronale au fost informați că Ministerul Economiei și Infrastructurii este în proces de examinare a argumentării majorării tarifelor, analizând corectitudinea metodologiei de calcul și consultând membrii Consiliului Consultativ din domeniul transportului rutier în acest proces.

Mai mult, MEI este dispus să continue dialogul cu operatorii de transport, în condițiile în care aceștia vor veni cu un plan de acțiuni clar determinat, inclusiv, ajustarea treptată a tarifelor, luând în considerare capacitatea de plată a cetățenilor, iar toate deciziile privind tarifele vor fi supuse consultărilor publice.

În același timp, MEI consideră că orice solicitare din partea transportatorilor de majorare a tarifului, trebuie să vină cu asumarea de către ei a unor indici măsurabili și clari de calitate pentru serviciilor prestate cetățenilor. Aceștea ar fi:

1. Antrenarea la deservirea serviciilor regulate a unităților de transport destinate exclusiv transportării persoanelor, și nicidecum a celor reutilate din marfare; 2. Asigurarea respectării depline a drepturilor pasagerilor, inclusiv a celor cu nevoi speciale; 3. Antrenarea personalului calificat și asigurarea pregătirii continue a acestuia; 4. Respectarea strictă de către operatorii de transport a legislației din domeniul transporturilor rutiere, precum și a celei fiscale.


Pub