Deputații din Parlamentul Republicii Moldova s-au convins că mirosul din capitală nu provine de la compania Zernoff

Luni, 9 septembrie, la inițiativa Zernoff, managerii de top ai companiei au avut o întrevedere cu deputații membri ai Comisiei Parlamentare de Mediu și Dezvoltare Regională, printre care Liviu Vovc, Dinu Plângău, Oleg Lipschi și Inga Grigoriu. La întâlnire a participat și Mariana Rufa, Directorul Asociației Businessului European (EBA), a cărei membru este compania Zernoff. În ultimele două săptămâni, Compania ZERNOFF a demarat o serie de întâlniri și discuții atât cu mediul politic, media, precum și cu asociațiile de business din care face parte, toate acestea urmare a atacurilor la care a fost supusă în legătură cu suspecția că mirosul urât din capitală și-ar avea originea de la uzina producătoare de etanol, de pe strada Muncești.

Foto: Zernoff

Compania Zernoff reprezentată de managerii de top, au avut o întrevedere de lucru cu membrii Comisiei Parlamentare de Mediu și Dezvoltare Regională, ulterior vicepreședinta comisiei, dna Inga Grigoriu a menționat pe pagina sa oficială de Facebook: „Vreau ca toți cetățenii să înțeleagă - mirosul de la stația de epurare și mirosul specific de producție a fabricii Zernoff sunt două lucruri diferite. Organele de anchetă să se expună pe fapt în urma controlului efectuat și suntem în așteptarea comunicatului acestora.

Tot în cadrul acestei întâlniri compania și-a anunțat intenția de a grăbi proiectul de instalare a unei stații de diminuare a mirosului propriu producției de alcool – cel de pâine coaptă – precum și, instalarea unui dispozitiv pentru ozonarea zonei imediat apropiate. Reprezentatul Zernoff a povestit cu lux de amănunte despre programele în materie de ecologie realizate deja de către companie. Directorul fabricii de albool, Dementii Smocvin a menționat: «La întâlnire am prezentat planul nostru de implementare a tehnologiilor care vor diminua, ba chiar vor exclude mirosul de grâne încinse, precum și a miroului care se asociază unităților de producție a pâinii, berii și vinului. Aceste mirosuri produse de unitățile industrie alimentare nu sunt nocive, iar tehnologiile care vor fi aplicate nu sunt obligatorii, nici măcar în spațiul european. Valoare de investiție a utilajului pentru curățarea aerului de arome alimentare – IATAGAN, constituie circa 100 000 euro. Instalarea acestui sistem era planificată pentru anul 2020, dar am decis să începem acest proiect din 2019, ceea ce înseamnă să atragem surse de creditare de la băncile comerciale. »

În anul 2016, Compania Zernoff a finisat un proiect de implementare care a durat 3 ani și a avut drept scop producere fără deșeuri conform sandardelor tehnologice și ecologice. Proiectul presupunea colectarea CO2, ceea ce semnifică lipsa eliminării bioxidului de carbon în atmosferă, 100% procesarea borhotului (masă lichidă din cereale) aditiv pentru animale, această tehnologie exclude în totalitate deșeurile lichide din ciclul de producere. În anul 2017, au introdus o nouă soluție pentru purificarea aerului și anume 2 deflegmatoare din cupru, care condensează aburii ce pot fi eliminați în urma producerii în atmosferă. Pentru anul 2020 a fost implementat un proiect ce privește eliminarea în totalitate a mirosului inerent pâinei coapte. Eliminarea în totalitate a mirosului se planifică prin instalarea echipamentului – convector cu gaze pentru pufiricarea aerului la ieșire – compania IATAGAN.

Directorul Asociației Businessului European, Mariana Rufa, prezentă la această întrevedere, a menționat că 95% din producția de alcool a fabricii este exportată în UE, fiind certificată conform standardelor europene. Totodată a apreciat deschiderea deputaților în sensul înțelegerii acestei probleme: «De fapt, este foarte important, ca oamenii să poată diferenția problema unui miros îngrozitor care a invadat capitala de mirosul specific al unității d eproducere, care are un diapazon limitat de extindere, pe care compania încearcă prin toate eforturile să îl înlăture definitiv», a fost menționat într-un comentariu EBA pe Facebook .


// console.log('no ads situation')