Transportatorii au protestat în PMAN, cerând majorarea tarifelor pentru călătorii. Reacția Ministerului Economiei

PE SCURT

Transportatorii auto au protestat astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), solicitând  autorităţilor majorarea tarifelor pentru călătorii.

Pe de altă parte, MEI declară că este dispus să continue dialogul cu operatorii de transport, în condițiile în care aceștia vor veni cu un plan de acțiuni clar determinat, inclusiv, ajustarea treptată a tarifelor.

PE LUNG

Moldova1 scrie că mai mulţi reprezentanţi ai companiilor de transport au venit în PMAN cu autobuze şi microbuze, fiind nemulţumiţi de felul în care autorităţile examinează solicitările lor de majorare a tarifelor de călătorie pentru transportul interurban.

Săptămâna trecută transportatorii au avut o întrevedere cu responsabilii de la Ministrul Economiei şi Infrastructurii, unde au cerut majorarea taxei pentru călătorie de la 48 de bani – la 92 pentru un kilometru.

Într-o reacție făcută publică, Ministerul Economiei și Infrastructurii a precizat că este în proces de examinare a argumentării majorării tarifelor, analizând corectitudinea metodologiei de calcul și consultând membrii Consiliului Consultativ din domeniul transportului rutier în acest proces.

În același timp, MEI consideră că orice solicitare din partea transportatorilor de majorare a tarifului, trebuie să vină cu asumarea de către ei a unor indici măsurabili și clari de calitate pentru serviciilor prestate cetățenilor:

Antrenarea la deservirea serviciilor regulate a unităților de transport destinate exclusiv transportării persoanelor, și nicidecum a celor reutilate din marfare;

Asigurarea respectării depline a drepturilor pasagerilor, inclusiv a celor cu nevoi speciale;

Antrenarea personalului calificat și asigurarea pregătirii continue a acestuia;

Respectarea strictă de către operatorii de transport a legislației din domeniul transporturilor rutiere, precum și a celei fiscale.

Foto: Poză simbol

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.