16:19:37 25.04.2024
Stiri

Un politician o întreabă pe Maia Sandu dacă are de gând să OFICIALIZEZE limba rusă în R. Moldova, așa cum a cerut Lavrov: „Știm că Dodon a făcut promisiuni explicite părții rusești, în perspectiva „reglementării” conflictului transnistrean”

Partide/Comunicate 12.09.2019 13:33 Vizualizări3515 Autor: Ziarul National
Un politician o întreabă pe Maia Sandu dacă are de gând să OFICIALIZEZE limba rusă în R. Moldova, așa cum a cerut Lavrov: „Știm că Dodon a făcut promisiuni explicite părții rusești, în perspectiva „reglementării” conflictului transnistrean”


Președintele Uniunii Salvați Basarabia (USB), Valeriu Munteanu, este îngrijorat de faptul că autoritățile de la Chișinău ar putea oficializa limba rusă, așa cum a cerut ministrul Afacerilor Externe a Rusiei, Serghei Lavrov, în cadrul întrevederii cu omologul său de la Chișinău, Nicu Popescu.

„Unul dintre cele mai importante elemente care s-au petrecut cu ocazia vizitei ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu la Moscova este „asigurările date de partea moldovenească, la solicitarea părții ruse că statutul limbii ruse în R. Moldova va fi menținut”, asta înseamnă că de fapt va fi întărit. Vedem că asemenea lucruri se și petrec actualmente în R. Moldova. Recent, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a solicitat în mod ultimativ Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să inițieze modificarea legii, astfel încât prospectele pentru medicamente să fie scrise și în limba rusă. Sincronizarea între ceea ce a cerut domnul Lavrov și ceea ce se întâmplă la Chișinău este cel puțin suspect”, crede Munteanu.

Citește și: Ministrul Popescu îi răspunde de la Chișinău lui Lavrov: „Noi nu credem că limba rusă se ciocnește de careva probleme pe teritoriul R. Moldova”

Acesta spune că are informații că Igor Dodon ar fi făcut „promisiuni explicite părții rusești, inclusiv în cadrul unor întrevederi cu parteneri occidentali, că limba rusă v-a deveni o limbă oficială a statului R. Moldova, sau semioficială”.

„Și asta în perspectiva „reglementării” conflictului transnistrean și acordarea „statutului special” regiunii separatiste din stânga Nistrului. Statut special, care înseamnă de fapt federalizare. Ținând seama de aceste lucruri, ținând seama de evenimentele care se produc în R. Moldova, îi solicităm premierului Maia Sandu să ne spună limpede, care este poziția Guvernului cu privire la statutul limbii române în R. Moldova, dar care este poziția Guvernului față de statutul limbii ruse în R. Moldova? Statutul limbii ruse în R. Moldova este geopolitică - Federația Rusă își întărește controlul în R. Moldova prin intermediul limbii ruse, asta este ceea ce a vrut să sugereze Lavrov la întâlnirea cu Popescu, atunci când a vorbit despre întărirea statutului limbii ruse la Chișinău. Doamnă Maia Sandu, ce aveți de gând să faceți cu limba rusă în R. Moldova, pentru că asta spune multe despre cedările pe care sunteți dispusă să le faceți în relația cu Federația Rusă?”, a conchis acesta.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md