17:18:22 25.04.2024
Stiri

Reguli NOI la importul de cartofi în R. Moldova: Ce trebuie să facă agenții economici

Economie 12.09.2019 19:29 Vizualizări2349 Autor: Ziarul National
Reguli NOI la importul de cartofi în R. Moldova: Ce trebuie să facă agenții economici


După „criza cartofilor” din primăvara trecută, când acest produs a ajuns să coste pe piața din R. Moldova de câteva ori mai scump decât în mod obișnuit din cauza neadmiterii în republică a unor loturi infestatate, depistate la vamă, autoritățile anunță noi reguli de import al cartofilor.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că loturile de cartofi urmează a fi însoțite, în afară de certificatul fitosanitar, de un raport de încercări de la un laborator acreditat al țării de export, care să ateste lipsa bacteriei Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus.

Totodată, mostrele de cartofi vor fi prelevate de către inspectorii din cadrul posturilor de inspecție la frontieră, acestea vor fi ambalate și sigilate, cu perfectarea proceselor-verbale necesare. Probele prelevate vor fi prezentate la „Laboratorul Central Fitosanitar” de către agenții economici importatori.

Pentru a nu admite staționarea unităților de transport în așteptarea rezultatelor de laborator în țările de export, agenții economici importatori urmează să contacteze cu 14 zile înainte de încărcare producătorii sau exportatorii despre necesitatea efectuării analizelor, ca la momentul sosirii unităților de transport rezultatele de laborator să fie gata.

După primirea Listelor producătorilor de cartofi liberi de Clavibacter michiganensis subsp. Sepedonicus și în baza rezultatelor de laborator și analizei riscurilor, după o perioadă de monitorizare a importurilor, ANSA va dispune prelevarea probelor cu o periodicitate redusă, în funcție de starea fitosanitară a loturilor de cartofi importați.

ANSA își rezervă dreptul de a sista importul cartofului de la anumiți producători, în cazul nerespectării cerințelor prevăzute sau în cazul depistării repetate a bacteriei Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md