Linkuri accesibilitate

Gh. Cojocaru: O nouă provocare ecologică netransparentă pe malul stâng al Nistrului ar putea fi fatală pentru întreaga zonă


Intrarea în depozitul de muniții de la Cobasna, Râbnița
Intrarea în depozitul de muniții de la Cobasna, Râbnița

Punct de vedere săptămânal al istoricului și comentatorului politic despre declarațiile ministrului rus al apărării Serghei Șoigu făcute la Chișinău și reacțiile pe care le-a generat.

Un punct de vedere al istoricului Gheorghe Cojocaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:41 0:00
Link direct


Gheorghe Cojocaru: „Republica Moldova, potrivit unor voci din presa autohtonă, ar începe să joace un rol tot mai proeminent în politica internațională. Doar nu întâmplător, în urma unei vizite recente la Chișinău, consilierul pentru problemele de securitate națională al președintelui Donald Trump, John Bolton, s-a trezit demis pe nepusă masă. Asemenea comentarii însă ar trebui tratate cu mai multă relativitate, pentru că, să amintim, înainte de a ajunge la Chișinău, Bolton a dat mâna cu președintele Lukașenka la Minsk sau cu președintele Zelenski la Kiev.”

Europa Liberă: Hazardată legătura asta – demiterea lui Bolton și vizita la Chișinău –, dar oricum ne amintim că printre chestiunile discutate în capitala Republicii Moldova cu prim-ministrul Maia Sandu și cu președintele Dodon a fost abordată și inițiativa ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, de a se lichida stocurile de arme și muniții depozitate în stânga Nistrului, la Cobasna.

Gheorghe Cojocaru: „Deși această inițiativă a ministrului Șoigu a fost făcută în cadrul unei vizite neoficiale la Chișinău, ea a fost luată în considerare la cele mai diverse niveluri în plan intern și internațional. Însuși John Bolton a salutat propunerea lui Șoigu, menționând că Statele Unite, având o vastă experiență în acest domeniu, ar putea oferi asistență tehnică în procesul de distrugere a armelor și munițiilor de la Cobasna, iar Misiunea OSCE în Republica Moldova s-a arătat dispusă să-și ofere serviciile pentru expertizarea stării tehnice a depozitelor de sub paza trupelor ruse.


Mai rămâne de văzut care va fi poziția autorităților ruse față de aceste oferte. Totodată, dacă reacția președintelui Dodon la propunerea ministrului Șoigu a fost pozitivă, Guvernul așteptând ca aceasta să parvină într-un cadru oficial pentru a fi luată în discuție, reacția în aceeași chestiune a liderului de la Tiraspol nu putea să surprindă decât prin pretenția privind drepturile de exclusivitate asupra miilor de tone de metal periculos din stânga Nistrului.”


Europa Liberă: Cu certitudine, Tiraspolul ar fi vrut să se pricopsească cu niște materie primă pentru Uzina metalurgică de la Râbnița, nu-i așa?

Gheorghe Cojocaru: „Chiar dacă metalul rezultat în urma casării armelor și munițiilor prezintă un mare interes ca materie primă pentru furnalele Uzinei metalurgice de la Râbnița, experții ar trebui să evalueze la modul cel mai responsabil și competent impactul acestui proces complicat și asupra omului, și asupra mediului ambiant, și asupra securității regionale. N-ar trebui să se piardă din vedere că, după ce Ucraina a demarat construcția unei cascade de centrale hidroelectrice pe partea sa de teritoriu, care amenință cu secarea Nistrului și cu dispariția florei și faunei acvatice, o nouă provocare ecologică netransparentă pe malul stâng al răului ar putea fi fatală pentru întreaga zonă.”


Europa Liberă: Oricum, inițiativa lui Șoigu prinde contur. Cel puțin asta rezultă din declarațiile sau comentariile ministrului de externe Serghei Lavrov după întrevederea sa cu Nicu Popescu, ministrul moldovean de externe.

Gheorghe Cojocaru: „Prin urmare, un prim schimb de opinii a fost deja făcut. Intențiile părții ruse sunt mai mult sau mai puțin clare. Rămâne de văzut care va fi poziția Guvernului de la Chișinău, care va trebui să pună în balanță toate interesele - interesul național, în primul rând -, toate avantajele și dezavantajele înainte de a da un răspuns asumat inițiativei Federației Ruse.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG