Linkuri accesibilitate

Grupul de la Visegrad sprijină extinderea UE spre Balcanii de Vest


Summitul Grupului de la Visegrad cu țările din Balcanii de Vest, Praga, 12 septembrie 2019
Summitul Grupului de la Visegrad cu țările din Balcanii de Vest, Praga, 12 septembrie 2019

Liderii Grupului de la Visegrad (Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria) și-au exprimat sprijinul pentru continuarea extinderii Uniunii Europene, pentru a include și Balcanii de Vest. Poziția a fost exprimată la încheierea summitului de la Praga al Grupului de la Visegrad cu liderii din Balcanii de Vest, mai puțin Kosovo, care a boicotat reuniunea din caza unor recente declarațiilor controversate ale președintelui ceh.

Premierul ungar Viktor Orban a remarcat faptul că Laszlo Trocsanyi, comisarul desemnat din partea Ungariei, are „frumoasa şi marea" misiune de a gestiona extinderea Uniunii Europene.
Orban a asigurat că Laszlo Trocsanyi „înţelege" aspectele complicate ale extinderii şi şi-a exprimat încrederea că fostul ministrul ungar al justiţiei va fi confirmat în funcție de Parlamentul European, relatează Agerpres, citând MTI.

Premierul ungar a mai declarat că, dacă Uniunea Europeană ar fi integrat mai devreme Macedonia de Nord, Muntenegrul şi Serbia, „multe milioane de migranţi ilegali nu s-ar afla astăzi în Europa occidentală".

La rândul său, premierul ceh Andrej Babis a subliniat că „securitatea Balcanilor de vest este şi securitatea Europei" şi că extinderea UE către Balcanii occidentali reprezintă cea mai puternică garanţie pentru securitatea şi prosperitatea regiunii.

XS
SM
MD
LG