/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Cu struguri la gunoi. Producătorii se plâng că nu au unde să-și vândă strugurii, care deja s-au copt

missing
12 septembrie 2019, ora 21:55

Strugurii s-au copt și sunt gata pentru a fi savurați, însă… nimeni nu prea are nevoie de poamele aromate. Zeci de producători vin, în fiecare zi, la un târg organizat în capitală pentru a-și vinde marfa. Oferă și prețuri pe măsură. De exemplu, la unele tarabe, un kilogram de poamă poate fi cumpărat și cu 3 lei. Totuși, când se lasă seara, lăzile sunt, în continuare, pline, iar oamenii sunt nevoiți să se întoarcă acasă așa cum au venit.

Moș Vasile a strâns deja două tone de struguri și e abia începutul. Roada însă nu prea îl bucură. Și asta pentru că nu are unde să o vândă. O speranță este târgul de la Piața Avicolă. Dar nici aici nu prea are cui vinde strugurii dulci, chiar dacă un kilogram costă 5 lei și jumătate.

VASILE, AGRICULTOR: „Avem și gaz de plătit, lumina. Pensia nu ne ajunge la amândoi cu soția. Oleacă îmi vine greu, vârsta e pe al 70-lea an, așa că trebuie să mai reducem câte un pic”.

Printre vânzători este și doamna Vera. Anul trecut, femeia a pierdut o sută de mii de lei, pentru că nu a avut unde-și vinde roada. De data aceasta, pierderile ar putea fi și mai mari.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Astăzi sunt a doua cumpărătoare care vine la doamna Vera. Pentru un kilogram de struguri am plătit opt lei”. 

VERA, AGRICULTOARE: „Lucrăm pe degeaba. Unde să o realizăm? În Moldova nu avem unde. În an pe degeaba am dat-o. Nimic nu am luat pe dânsa, doar cu un leu. Dar câte cheltuieli…”. 

Domnul Mihai vine printre primii la târg pentru a-și ocupa un loc mai bun. Se trezește cu noaptea-n cap pentru că vine de la Nisporeni. Aduce cu el câteva zeci de lăzi, pe care mai mult le poartă pe drumuri decât să le vândă.

MIHAI, AGRICULTOR: „Ăsta nu-i lucru, e osândă. Producătorul trebuie să stea în câmp, să producă. Să nu vie să stea nopțile. La ora 2 noaptea scoală-te și prinde loc la piață. Nu-i lucru”. 

Oamenii spun că târgul este singura șansă pentru a-și scoate cheltuielile, iar de profit nici vorbă. Despre fabrici și vinării nu prea vor să audă.

„Fabrica spune că banii îi dă peste o săptămână, dar oamenii nu au primit nici de anul trecut banii”.
„Nu o cumpără la fabrică. O cumpără dar cu 2 lei sau 1,80. Nu merge treaba”.

Obosiți să tot caute o soluție, unii spun că se văd nevoiți să îi arunce.

„Dacă nu reușim să vindem strugurii timp de o zi-două, îi aruncăm în râpă”.
„Oamenii își pierd nădejdea de a cultiva struguri. Eu cred că o să le las pârloagă. Dar la ce să mai lucrez?”.

Iarmarocul strugurilor este deschis în fiecare zi, pe teritoriul Pieței Avicole. Acesta va activa până pe 15 octombrie, până la ora 19:00. La el își aduc marfa peste 20 de producători de struguri.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram