Șeful statului a promulgat Legea cu privire la majorarea taxei TVA pentru HoReCa

Președintele țării Igor Dodon a semnat decretul pentru promulgarea Legii care prevede majorarea cotei TVA de la 10 la 20% pentru sectorul HoReCa. Chiar dacă reprezentanții localurilor de alimentație publică și-au exprimat în repetate rânduri dezacordul față de dublarea taxei și au organizat mai multe proteste, aceștia nu au fost auziți de către autorități.

Foto: Messe Frankfurt Exhibition GmbH/Petra Welzel

„Considerăm inadmisibil ca astfel de modificări complexe pentru climatul economic al Republicii Moldova să fie adoptate în lipsa evaluării impactului acestor măsuri de majorare a taxei pe valoare adăugată. Considerăm inadmisibilă lipsa de transparență demonstrată în procesul decizional”, se spune în declarația Asociației Naționale a Restaurantelor “MAR”.

Asociația anunță, de asemenea, că a avut mai multe întâlniri cu șeful statului, care și-a exprimat susținerea pentru păstrarea cotei TVA de 10% pentru sectorul HoReCA.

„Asociația MĂR va continua dialogul cu instituția prezidențială, care a menționat că va reveni la acest subiect în luna octombrie. De asemenea, vom continua dialogul și cu alte instituții ale statului pentru a evita majorarea TVA-ului pentru sectorul HoReCa de la 1 ianuarie 2020. Mai mult ca atât, deja am expediat propunerile noastre Ministerului Finanțelor pentru politica bugetar-fiscală 2020”, se mai spune în declarație. Amintim că în luna iulie curent, Ministerul Finanțelor a anunțat o serie de măsuri de politică fiscală care urmează să intre în vigoare începând cu anul 2020.


// console.log('no ads situation')