Lavrov confirmă: Peste 20.000 de tone de armament din regiunea transnistreană vor fi distruse

Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, confirmă disponibilitatea Federației Ruse de a distruge peste 20 de mii de tone de armament de pe teritoriul regiunii transnistrene, însă acest lucru se va întâmpla abia peste un an. Declarația a fost făcută după întrevederea cu ministrul moldovean al Afacerilor Externe, Nicu Popescu.

„Aceasta a fost declarația ministrului rus al Apărării Șoigu în contextul vizitei sale la Chișinău și la Tiraspol, unde a avut întrevederi cu Igor Dodon și liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski. Este important că și președintele Republicii Moldova și Krasnoselski au susținut propunerea lui Șoigu de a distruge munițiile cu termenul de valabilitate expirat sau care expiră în timpul apropiat, în jur de 20 mii de tone de armament”, a precizat Lavrov.

În opinia ministrului de externe al Rusiei, faptul că de la încetarea conflictuluii transnistrean nu a mai avut loc nicio împușcătură se datorează aflării, în regiune, a soldaților ruși. „Nu doar noi suntem convinși, viața dovedește că acesta este rezultatul eforturilor noastre de a soluționa conflictul transnistrean”, a punctat acesta.

Oficialul a mai amintit că în 2003, autoproclamatele autorități transnistrene au dat acordul și mai mult de jumătate din muniții au fost evacuate de pe teritoriul din stânga Nistrului, însă „atunci când autoritățile de la Chișinău au renuțat la înțelegerile făcute, Tiraspolul a anunțat că nu mai pot susține încheierea procesului respectiv”.

Potrivit lui Serghei Lavrov, procesul de disrugere a armanentului ar putea începe abia peste un an. Atât vor dura procedurile de pregătire a actelor, identificare a surselor financiare și implicare a specialiștilor din domeniul militar.


Pub