Oficialii ucraineni spun că Moldova ar trebui să plătească mai puțin pentru gazul din Rusia
Social 11 septembrie 2019, 15:31 | 1122

Compania națională de gaze a Ucrainei, Naftogaz, consideră că ”reducerea” de 10-15 dolari pentru gazele rusești, cu care s-a lăudat președintele Igor Dodon că a obținut-o în urma unor discuții cu Vladimir Putin, nu este o reducere de facto. Republica Moldova ar trebui astăzi să se bucure de un tarif pentru gaz de două ori mai mic, spune administrația Naftogaz, care vine și cu propuneri în acest sens.

Într-un comentariu plasat pe Facebook, Naftogaz subliniază că a parcurs deja un drum lung în negocierile cu Rusia, având experiență în acest sens.

De notat că gazul care vine în Ucraina din Slovacia este importat tot de la Gazprom, printr-o altă conductă, iar directorul operatorului de transport gaze al Ucrainei, Sergiy Makogon, spune că dacă Rusia ar oferi un preț onest pentru Republica Moldova, atunci acesta ar trebui să fie și mai mic - 110-120 de dolari pentru mia de metri cubi. Asta pentru că Slovacia, cu costuri de transportare mult mai mari, achită Rusiei 165 de dolari pentru mia de metri cubi. Oficialul ucrainean a publicat astăzi un nou mesaj în care a propus Chișinăului și alte opțiuni în condițiile în care contractul dintre Gazprom și Naftogaz, care asigură tranzitul gazelor rusești spre Republica Moldova, expiră la 31 decembrie. Potrivit lui, Republica Moldova ar putea să stocheze de pe acum gaze naturale în depozitele subterane ucrainene, pentru a se asigura cu rezerve în cazul în care Naftogaz-ul și Gazprom-ul nu vor ajunge la un acord. Funcționarul amintește că în 2015, Ucraina și-a creat rezerve similare printr-o finanțare obținută de la BERD și Banca Mondială. O altă opțiune ar fi cumpărarea gazului rusesc la granița ruso-ucraineană, după care de transportarea acestuia în Republica Moldova să se ocupe direct Naftogaz-ul, și nu Gazprom-ul. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie