Image-Description
R.Moldova va trebui să mai aștepte cel puțin un an până Rusia ar putea începe să-și distrugă munițiile din Transnistria
Politic 11 septembrie 2019, 16:11 | 3493

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, reconfirmă disponibilitatea țării sale de a casa munițiile stocate în depozitele de la Cobasna, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Procesul, însă, nu poate fi declanșat imediat, ci peste nu mai puțin de un an, a declarat Lavrov astăzi, după întâlnirea pe care a avut-o la Moscova cu omologul său moldovean, Nicu Popescu.

Potrivit șefului diplomației ruse, la Cobasna ar fi depozitate în prezent aproximativ 20 de mii de tone de muniții, jumătate dintre care ar urma să fie distruse.

„Aceasta a fost declarația ministrului rus al Apărării, Șoigu, în contextul vizitei sale la Chișinău și la Tiraspol, unde a avut întrevederi cu Igor Dodon și liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski. Este important că președintele Dodon și liderul Transnistriei, Krasnoselski, susțin ideea ministrului Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, privind începutul procesului de casare a munițiilor expirate aflate la depozitul din apropierea satului Cobasna. Aceste muniții nu au apărut acolo din spațiu. E nevoie de bani pentru a demara acest proces. Cred că un an și ceva va dura procesul de pregătire”, afirmă Lavrov.

În 2003, o bună parte din munițiile rusești stocate în Transnistria au fost evacuate din regiune, cu acordul administrației de la Tiraspol, care ar fi blocat procesul „atunci când autoritățile de la Chișinău au renuțat la înțelegerile făcute”, a amintit Lavrov, lăsând să se înțeleagă că este vorba despre refuzul, în ultimul moment, de a semna „Planul Kozak”, care presupunea federalizarea Republicii Moldova.

La rândul său, ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu a declarat că prezența armatei rusești pe teritoriul R. Moldova contravine statului de neutralitate. El a salutat decizia de casare a munițiilor expirate, dar a adăugat că la acest proces trebuie să participe și OSCE.

„Vizita mea în Rusia reprezintă un prim-pas spre normalizarea relațiilor bilaterale. În cadrul discuțiilor am propus ridicarea barierelor privind exporturile produselor moldovenești, mai ales că avem un acord de liber schimb în cadrul CSI”, a mai spus Popescu.

Opinia ta contează. Comentează!