Arhiva video

Agricultura, măcinată de insuficiența banilor, dotării tehnice și a resurselor umane

2019.09.09 Economie Ana-Maria Veverița Imprimă

 

Sectorul agricol, care are cea mai mare pondere în PIB-ul Republicii Moldova este afectat pe termen scurt de reducerea suprafețelor de cereale și a culturilor tehnice. Această schimbare în structura culturilor agricole solicită creșterea resurselor umane pentru agricultură. Însă pe de altă parte este înregistrat un salt al suprafețelor culturilor legumicole și bacifere. Acest lucru nu a influențat asupra prețurilor din piață pentru consumatorii locali, constată în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, directorul de programe IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga.

În sectorul animalier se înregistrează un trend descendent al efectivului de animale deja mai mult de un deceniu, ca urmare a diminuării suprafețelor de nutrețuri, pierderii nișelor pe piață și accesului la piețele de desfacere externe. Exporturile de produsele animaliere sunt destul de mici. Avem, doar trei poziții tarifare în oferta de export în UE. Mierea de albini, caviarul și praful de ouă. De exemplu, în anul curent exporturile de miere de albine au scăzut cu peste 50%. E un lucru care arată că Republica Moldova nu este capabilă să valorifice potențialul sub sectorului și negociază la un nivel mediocru cu structurile europene, extinderea ofertei de export.

Chivriga spune că în prezent o bună parte din companiile mari pierd din suprafețele pe care la au în gestiune. Or, acei antreprenori care arendează mai multe terenuri nu investesc în terenurile, pe care le arendează. Investesc doar companiile care au luat terenuri pe un termen mai mare. La momentul actual nu sunt modificări de proporție în schimbarea proprietarilor de terenuri. În prezent avem peste 1,3 milioane de proprietari care gestionează o suprafață de peste 2 milioane de hectare.

În sectorul vegetal, este înregistrată majorarea suprafețele de plantații nucifere, care în prezent se cifrează la peste 13,5 mii de hectare. Și acest lucru se datorează în mare parte sprijinului acordat de stat, tentației de a ieși pe piața externă și interesului sporit al investitorilor din afara țării. De asemenea, are loc o creștere a calității, suprafețelor de vii (100 mi hectare) și livezi (117 mii hectare), multe din ele, fiind de ultimă generație. Agricultorii dau prioritate soiurilor intensive producția cărora este solicitată pe alte piețe.

Referindu-se la performanța în agricultură, directorul de programe a precizat că mai este loc de progres. Acest lucru înseamnă acces pe piețe, investiție în tehnică, tehnologii, experiență și resurse umane. Deși sunt valorificate resurse financiare destul de mari, dar mici comparativ cu statele din UE, în sectorul agricol apar unele unități agricole, care devin mai competitive, mai mature și sunt dotate tehnic, dar derapaje există. Ca exemplu, la capitolul camere frigorifice de stocare și păstrarea producției, doar în raionul Ialoveni sunt 47 de unități dintre care doar ¾ sunt în localitatea Costești. Cel mai trist este că unele localități nu există nicio cameră frigorifică, deși ar avea nevoie stringentă. În raionul Glodeni, este un singur depozit cu capacitatea de 140 de tone.

Sunt schimbări la cultivarea legumelor pe sectoarele protejate. Suntem în situația în care în aproape fiecare localitate există sere sau tuneluri, solarii,  unde se produc legume și material săditor.

În concluzie, Viorel Chivriga spune că pe partea resurselor umane este un semnal prost pentru agricultori când lipsa acestora se va răsfrânge asupra activității acestora. Deja sunt foarte multe localități unde situația este dezolantă. Dar este și factorul calității acestor resurse, atribuit instituțiilor de învățământ. Calitatea pregătirii specialiștilor pentru agricultură a scăzut, iar ministerul de resort trebuie să ia măsuri urgente. În momentul în care tehnica e tot mai performantă este nevoie de specialiști calificați. Totodată, tehnologiile, transferul de experiență nu ajunge în toate satele din Moldova. Sunt regiuni care au rămas în perioada anilor 90. Instituțiile, donatorii și sectorul asociativ ar trebui să intervină și să vină cu anumite măsuri raționale, rapide, eficiente și utile cu rezultate concrete.

Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Urmărește-ne pe

rețele de socializare

Abonează-te la

Știri

Connect with us