Linkuri accesibilitate

Dinu Todos: „Guvernarea s-a schimbat, dar schemele din agricultură au rămas”


Vânzătoare de struguri lângă Bălți
Vânzătoare de struguri lângă Bălți

Fermierii cu care am stat de vorbă spun că sunt încă în așteptarea îndeplinirii promisiunilor făcute de actuala guvernare în urmă cu un an, când erau în opoziție.

O asociație din antreprenori moldoveni stabiliți la București și-a propus să faciliteze accesul producătorilor agricoli din R. Moldova pe piața românească. În lunile iulie-august, cu sprijinul ministerelor de pe ambele maluri ale Prutului, antreprenorii au stat de vorbă cu sute de fermieri pentru a afla ce impedimente întâmpină, iar astăzi au prezentat concluziile la o conferință de presă.​

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00
Link direct


Din totalul produselor agricole exportate în România partea leului revine merelor, prunelor și strugurilor. Cifrele prezentate de Asociația producătorilor și exportatorilor de fructe arată că Republica Moldova se află pe primul loc în topul țărilor din care România importă struguri și prune. În ce privește merele, situația diferă de la an la an. Dacă în 2017 s-au exportat aproape 6 mii de tone de mere, anul trecut exporturile abia de au ajuns la două mii de tone.

Ce-i împiedică astăzi pe producătorii agricoli moldoveni să-și mențină cota pe piața din România și cea europeană? Sunt răzlețiți, adică nu știu să coopereze, crede agricultorul Dinu Todos, tot el reprezentantul din sud al Federației Fermierilor din Moldova.

„Rețelele mari de supermarketuri nu vor accesa niciodată un contract cu un producător mic, care are o sută, două sau chiar și o mie de tone de fructe. Ei au nevoie de cantități mari, livrate ritmic, calitativ etc, ceea ce noi, ca producători mici, nu putem realiza. Deci, cel mai mare impediment pe care îl văd eu astăzi e necooperarea fermierilor. Businessul corect, care ar trebui să fie, reprezintă captarea tuturor producătorilor în cooperative mari”.


Dinu Todos crede că mai ales politicienii ar trebui să-și asume vina pentru starea de lucruri din agricultură. El aduce exemplul împărțirii pe criterii politice a mijloacelor din fondul de subvenționare și favorizarea exporturilor în funcție de loialitatea producătorilor agricoli. Un exemplu elocvent este cel al fostului premier Pavel Filip, despre care s-a scris că și-ar fi favorizat rudele care ar fi luat sub control exportul de nuci, acuzații respinse de fruntașul democrat, acum deputat în Parlament.

Dinu Todos spune că e prematur să se afirme că noua guvernare a eliminat schemele de monopol.

Avem monopol la piața cerealelor sută la sută, în domeniul strugurilor e aceeași chestie...


„Guvernarea s-a schimbat, dar schemele au rămas. Practic nu s-a schimbat nimic. Avem monopol la piața cerealelor sută la sută, în domeniul strugurilor e aceeași chestie. Anul trecut s-au livrat strugurii cu 3,60 lei, uitați-vă că azi îi dăm cu 2,70 lei duși la fabrică. Găsiți măcar un fermier care să spună că anul acesta o duce mai bine decât anul trecut! În fruntea ministerului trebuie să nimerească persoane înaintate de către agricultori, de către asociațiile de profil, așa se face în toată Europa – miniștrii agriculturii sunt aleși de către asociațiile de profil”.

Între lunile iulie-august, o asociație de antreprenori moldoveni stabiliți la București au mers în mai multe localități din Republica Moldova unde au stat de vorbă cu peste 600 de fermieri. Campania „Dialog Agricol regional”, sprijinită de ministerele de resort din România și Republica Moldova și-a propus să scoată în prim-plan problemele cu care se confruntă agricultorii. Lipsa forței de muncă și creditele prea scumpe pentru agricultură sunt doar câteva dintre problemele despre care vorbesc fermierii moldoveni, spune președintele asociației, Alexei Repede.

Alexei Repede
Alexei Repede

„Constatăm, cu părere de rău, că agricultura, domeniul strategic pentru economia Republicii Moldova, nu a devenit încă pentru factorii de decizie de la Chișinău o prioritate națională. Aceștia trebuie nu doar să conștientizeze că agricultura are nevoie stringentă de fonduri, guvernarea trebuie să se îngrijească ca aceste fonduri să fie alocate conform necesităților reale ale producătorilor agricoli. În același timp, producătorii agricoli trebuie să învețe să fie vocali, prin intermediul grupurilor de producători”.

Fermierii cu care am stat de vorbă spun că sunt încă în așteptarea îndeplinirii promisiunilor făcute de actuala guvernare în urmă cu un an, când erau în opoziție. În decembrie 2018, bunăoară, PAS și PPDA în cadrul unui protest în fața Guvernului, se angajaseră să elimine înțelegerile de cartel și să faciliteze promovarea produsului autohton. Agricultorii admit că ar trebui să pună umărul la rezolvarea problemelor din domeniu, însă intervențiile chirurgicale le pot opera doar autoritățile centrale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG