Câtă presă a rămas în Casa Presei? Guvernul a redus prețurile de arendă pentru instituțiile media

Ilie Gulca
10/09/2019
Casa Presei. Foto: ipn.md

Instituțiile mass-media vor avea posibilitatea să închirieze spații în Casa Presei la prețuri mai mici. Un ordin în acest sens a fost semnat, luni, de secretarul general al Guvernului, Andrei Spînu. În prezent, în Casa Presei funcționează 40 de instituții media. Alte 97 de contracte de închiriere sunt semnate cu agenți economici, fundații, birouri de avocați și notari.

„În Casa Presei este tot ce vrei, în afară de presă. În termen de 30 de zile, să fie revăzute toate contractele și noi să avem în sfârșit presă liberă, fără a i se pune bețe în roate”, a precizat secretarul general al Guvernului, în cadrul unei ședințe cu responsabilii de acest domeniu. Acest ordin a fost emis după sesizările venite din partea instituțiilor de presă legate de prețurile exagerate pentru chirie.

Secretarul general afirmă că instituțiile media închiriau, până în prezent, spații conform coeficientului maxim de piață, în valoare de 1,5. Ordinul emis luni prevede micșorarea cuantumului coeficientului de piață de la 1,5 în prezent la 1,0 pentru perfectarea contractelor de locațiune între instituțiile media și Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului.

Solicitat de Centrul de Investigații Jurnalistice să ofere detalii privind numărul exact al instituțiilor media din Casa Presei, Andrei Spânu a menționat că „Direcția generală pentru administrarea clădirilor Guvernului, pe parcursul anului 2019, are încheiate 40 contracte de locațiune cu instituțiile mass-media, pentru o suprafață de 1323,9 metri pătrați din incinta edificiului Casa Presei”.

În același timp, alte 97 contracte de locațiune și comodat sunt semnate cu instituții publice, asociații obștești, fundații, birouri de avocați și notari, precum și agenți economici, total pentru o suprafață de 3241,3 metri pătrați.

Casa Presei este întreprindere aflată în gestiunea Cancelariei de Stat a Guvernului din 1994. În 2015, arată o investigație a CIJM, instituțiile media închiriau 1.454 de metri pătraţi din totalul de 9.926 cât constituie suprafaţa totală a imobilului.

Ilie Gulca
10/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii