Dosar penal în cazul achiziționării celor 31 de autobuze pentru Capitală

Anticoruptie.md
10/09/2019

Direcţia generală urmărire penală a Inspectoratului General al Poliţiei a inițiat o cauză penală pe procedura de achiziţie a celor 31 de autobuze de către Parcul Urban de Autobuze din mun. Chişinău. Tranzacția a avut o valoare de peste 78 milioane de lei, fără TVA. 

Ofițerul de presă al IGP, Nina Mereacre, a declarat pentru Centrul de Investigații Jurnalistice că este vorba despre o cauză penală pe achiziția autobuzelor, potrivit articolului 327 Cod Penal, „abuz de putere sau abuz de serviciu”.   

Pe 8 februarie 2019, comisia de concurs pentru licitația de cumpărare a celor 31 de autobuze a selectat oferta Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din Ciprul de Nord. Compania câștigătoare a oferit cel mai mare preț – 78,08 milioane de lei (fără TVA) – pentru 31 de autobuze. Prețul ce include TVA constituie peste 93 de milioane de lei, arată o anchetă realizată de mold-street.md

Oferta companiei BMC Truck & Bus din Bucureşti, care a fost mai mică cu câteva milioane lei, a fost descalificată.

La rândul său, Codreanu a infirmat marți, într-o postare pe Facebook, că a participat la elaborarea caietului de sarcini, precum și faptul că a fost membru al grupului de lucru privind achiziția autobuzelor. 

În ce privește prețul autobuzelor, fostul primar interimar a spus că nu s-a ținut cont doar de preț, dar și de calitate, condițiile de distribuție etc. 

El și-a exprimat speranța că „cei care flutură cu schimbarea nu fabrică la comandă politică dosare”. Amintim că Ruslan Codreanu și-a anunțat intenția să candideze independent la funcția de primar al Chișinăului.

Anticoruptie.md
10/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii