joi, 25 aprilie, 2024
19.2 C
Chișinău
HomepageAgroEcoAntonina Tocarenco - producătoarea care reușește să furnizeze mirodenii și fructe de pădure eco...

Antonina Tocarenco – producătoarea care reușește să furnizeze mirodenii și fructe de pădure eco restaurantelor de top din țară

Recomandate

Aparent, mirodeniile sau pomușoarele ce cresc în pădure trezesc mai puțin interes consumatorilor, mai ales că supermarketurile și magazinele din țară sunt pline cu fructe exotice sau condimente special livrate din orice colț al lumii.

Antonina Tocarenco este persoana care demonstrează contrariul și oferă acestor produse altă valoare. Producătoarea este ferm convinsă că, o afacere în agricultură poate deveni profitabilă, cât de mică nu ar fi. Astfel, cimbrișorul, busuiocul, amarantul, oregano sau fragii de pădure eco crescuți sau recoltați de ea, ajung să înfrumusețeze felurile de mâncare sau deserturile preparate în cele mai deosebite restaurante din țară, satisfăcând pofta celui mai pretențios client.

„Având studii în biochimie și biologie și cunoscând cât de nocive sunt unele pesticide ce ajung să fie aplicate pentru a combate insectele sau bolile, mă străduiam să consum fructe sau produse la obținerea cărora omul a intervenit cel mai puțin. Acest lucru și-l dorește fiecare din noi, de aici și mi-a venit ideea de a iniția o afacere în agricultură. Am o suprafață mică, de doar 7 ari, însă flora cu care este înzestrată pădurea e unică și unele specii de plante sunt nu doar comestibile sau gustoase ci și foarte benefice pentru organism. Totodată, mirodeniile și unele plante cu care sunt înfrumusețate diferite deserturi nu necesită a fi produse în cantități mari. Astfel, acestea au devenit culturile perfecte pentru afacerea mea. Am urmat cursuri de marketing, pentru a cunoaște mai multe despre particularitățile pieței și am înțeles că, pomușoarele și mirodeniile proaspete, de calitate, dar mai ales certificate eco sunt la mare căutare în restaurantele din țară”, ne-a relatat Antonina Tocarenco.

Acum doi ani în urmă, producătoarea și-a certificat produsele, devenind renumită și peste hotare pentru abordarea specială și modul în care acestea ajung să fie savurate de clienți. Și dacă vă pare că pentru a realiza toate acestea este nevoie de foarte multă energie, aveți dreptate, doar că nici noi nu cunoaștem de unde o ia eroina noastră la vârsta de 65 de ani.

„Cel mai mult mă gândeam la aceea, cum mă voi descurca fiind pensionară. Să vinzi la piețe produse sau să trăiești cu o pensie de doar 1500 de lei în Chișinău este foarte greu. Aceste lucruri m-au stimulat și mai mult. Fructele și mirodeniile le colectez dintr-o pădure din raionul Ungheni, însă pentru a le vinde în restaurante le-am certificat ecologic. Nu reușesc mereu să culeg fructele la timpul potrivit, astfel, cele mai coapte și mai dulci sunt utilizate pentru a produce pastila, gem sau dulceață. Fragii sălbatici, merele sau perele pădurețe, la care mai adaugi câteva ingrediente naturale, devin extrem de gustoase”.

Mirodeniile și pomușoarele trebuie recoltate și furnizate restaurantelor cât mai proaspete, doar astfel își păstrează calitățile deosebite. Antonina Tocarenco studiază diferite soiuri, cultivându-le pe cele mai aromate și deosebite, iar unele au ajuns să fie cultivate în grădina ei după ce au făcut un drum lung, tocmai din SUA.

„Studiez care specii sunt cele mai solicitate în restaurantele de peste hotare și știu că acestea vor deveni necesare în curând și la noi, mai ales că o bună parte din restaurante optează pentru o bucătărie netradițională. Discut cu fiecare cerințele și asigur ceea ce-și doresc, fie vorbim de frunze mari, mici, mai deosebit colorate sau chiar flori comestibile. Am ajuns să fiu prima din țară care a cultivat pentru prima dată flori comestibile. Într-un timp, eram pasionată de câteva specii greu de găsit la noi, m-am adresat la organizații de profil și m-am bucurat foarte mult când câteva semințe au ajuns la mine. Cu părere de rău, în acest an am fost nevoită să reduc numărul culturilor cultivate, dar și am suspendat certificarea eco din cauza unor probleme de sănătate. Certificarea eco costă 1600 de lei, consider că, producătorii ar trebui din contra, stimulați să producă ceva organic”.

Producătoarea a ajuns să fie apreciată și în rândul gurmanzilor de peste hotare, ce au cunoscut-o în cadrul unei expoziții specializate din țară și au rămas încântați, după ce au gustat din produse.

„Speciile pe care le cultiv sunt perfecte pentru a prepara băuturi răcoritoare. Recent, am început a cultiva revent, pe care îl combin cu portocale și produc dulceață. Am participat și în cadrul unei expoziții specializate organizate la Moldexpo, unde vizitatori din România au rămas uimiți de băuturile pe care le-am adus, inclusiv cvas din flori de soc negru. Până și unii reprezentanți din SUA mi-au că ceea ce produc este inedit. Încerc să combin diferite fructe cu condimente pentru a prepara o nouă băutură sau desert. Consider că, fiecare pensionar având puțină sănătate și dorință își poate asigura un venit decent. Este important să producem analizând bine cererea de pe piață, dar și numaidecât calitativ, altfel nu spera la o afacere profitabilă”.

FOTO: natatalbot.md

Antonina Tocarenco demonstrează că, vârsta nu este limită pentru o realizare, iar unele dintre obiectivele pe care-și propune să le realizeze în următorii ani, este lansarea unei afaceri în agroturism și organizarea festivalului pentru cultura fragi de pădure.

„Cred că, anume cunoștințele acumulate de-a lungul vieții m-au făcut să văd lumea altfel și-mi doresc foarte mult cât mai multă lume să privească din acest unghi. Trebuie să ne gândim la mediu, la sănătatea noastră și să producem conștient. O afacere ecologică este foarte profitabilă, dacă ajunge să fie gestionată de mâini dibace”.

FOTO: nataalbot.md

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco