image
Sursa foto: EPA

Taifunul Faxai a lovit Tokyo; Viteza vântului a trecut de 200 km/h

Unul dintre cele mai puternice taifunuri care a afectat în ultimii ani capitala Japoniei a lovit luni regiunile situate la est de Tokyo unde a provocat decesul unei femei, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Peste 130 de curse aeriene au fost anulate, iar circulaţia pe numeroase căi feroviare a fost suspendată timp de mai multe ore, ceea ce a perturbat programul matinal a milioane de navetişti din zona metropolitană, cu circa 36 de milioane de locuitori.

Autorităţile au avertizat populaţia să nu iasă din case. Taifunul Faxai a atins ţărmul în localitatea Chiba, la est de Tokyo, cu puţin timp înainte de răsărit, fiind însoţit de viteze ale vântului de 207 kilometri la oră, cel mai puternic astfel de fenomen înregistrat în Chiba, a relatat postul naţional NHK.

O femeie de circa 50 de ani a fost găsită decedată pe o stradă din Tokyo. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere din apropiere au confirmat că aceasta a fost izbită de o clădire de rafalele puternice de vânt.

Prăbuşirea unui pod a condus la alunecări de teren minore, iar nu mai puţin de 930.000 de locuinţe au rămas fără electricitate, potrivit NHK, inclusiv din Kamogawa, unde tot oraşul a fost afectat de o pană de curent.

”N-am mai văzut o astfel de situaţie; întreg oraşul a rămas fără curent”, a declarat pentru NHK un responsabil. Un purtător de cuvânt al Sony Corp a anunţat că activitatea fabricii din Kisarazu, la sud de Tokyo, a fost suspendată din cauza unei pene de curent. Furtuna a părăsit zona de uscat în cursul dimineţii de luni, însă ploile torenţiale vor continua cel mai probabil timp de mai multe ore, au avertizat autorităţile.

Aproximativ patru sau cinci taifunuri ating ţărmul în Japonia în fiecare an, însă este neobişnuit ca acestea să se manifeste atât de aproape de Tokyo, notează Reuters. Potrivit NHK, Faxai a fost cea mai puternică furtună care a lovit Tokyo în ultimii ani. Indicatoare metalice de pe clădiri au fost rupte, camioane au fost răsturnate, acoperişul unei benzinării a fost luat pe sus, iar vitrinele mai multor magazine au fost sparte de vântul puternic. În zona metropolitană, numeroşi copaci au căzut, unii dintre ei pe cablurile de înaltă tensiune de pe liniile feroviare.

Circa 2.000 de persoane au primit ordin de evacuare din cauza pericolului de alunecări de teren, a menţionat NHK. Agenţia Meteorologică a Japoniei (JMA) a avertizat duminică mai multe prefecturi din centrul şi estul ţării de iminenta sosire a puternicului taifun Faxai. JMA a emis o avertizare de cod roşu (al doilea ca nivel) pentru prefecturile Tokyo, Chiba şi Kanagawa.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: