Alcoolismul cronic, tot mai frecvent în rândurile moldovencelor. Autoritățile bat alarma

Tot mai multe moldovence consumă alcool în cantități mari. Iar din numărul total al femeilor bolnave de alcoolism cronic şi psihoze alcoolice, puțin peste jumătate sunt de vârstă fertilă şi au copii, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică, ce a lansat și o campanie de sensibilizare a publicului în acest sens, în perioada 9-13 septembrie.

Foto: 7est.ro

Specialiștii ANSP se arată alarmați de faptul că, pe parcursul ultimilor ani, din numărul bolnavilor de alcoolism înregistraţi, 15-17% au constituit femei, ponderea lor fiind mult mai înaltă în unele regiuni rurale - circa 7.000 de femei. Cel mai înalt nivel de consum al băuturilor alcoolice este înregistrat printre persoanele de vârstă reproductivă, 15- 49 de ani, fapt ce pune în pericol direct fertilitatea acestora, precum şi sănătatea viitoarelor generaţii. Pentru a atrage atenția populației asupra riscurilor consumului de alcool în perioada sarcinii, autoritățile au lansat o campanie de 5 zile, care începe astăzi.

Expunerea fetală la alcool apare atunci când o femeie consumă alcool în timpul sarcinii. Cea mai gravă patologie asociată este sindromul alcoolismului fetal, în cazul în care mama consumă cantități mari de alcool în cele 9 luni de graviditate. Lipsa diagnosticului precoce a copiilor născuţi cu tulburări alcoolice fetale reduce accesul la servicii de recuperare timpurie pentru prevenirea handicapului.

Toate persoanele cu SAF au dizabilităţi cognitive, sociale şi comportamentale pe tot parcursul vieţii. Leziunile provocate de expunerea la alcool sunt ireversibile, de aceea, niciun tratament nu poate preveni efectele nedorite asupra copilului. Tratamentul şi îngrijirea copiilor cu SAF este destul de dificilă. Noi născuţii, sugarii şi copiii mici necesită suport special pentru o dezvoltare fizică şi psihică normală. Copiii mai mari necesită terapie ocupaţională, educaţională, tratament logopedic; şcolarii au nevoie de suport educaţional pentru corectarea tulburărilor cognitive, terapie comportamentală.

Pronosticul este rezervat, majoritatea pacienţilor având probleme de sănătate mentală (95%); la vârsta şcolară aceşti pacienţi abuzează sau devin dependenţi de alcool, droguri, au eşec şcolar, tulburări de comportament cu delicvenţă (60%); prezintă comportament sexual inadecvat (52%), iar spre vârsta adultă sunt incapabili de a trăi independent (82%) şi au probleme cu găsirea sau menţinerea unui loc de muncă (70%).

Singura cale de prevenire a SAF este evitarea consumului de alcool în timpul sarcinii, previn specialiștii.


Pub