Fostul adjunct la SIS, reținut în cazul profesorilor turci expulzați, plasat în arest la domiciliu

Fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Baltaga, reținut vinerea trecută în dosarul privind expulzarea profesorilor turci, a fost plasat astăzi în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA.

Foto: UNIMEDIA

UNIMEDIA amintește că, la un an de la expulzarea profesorilor turci din Republica Moldova, au fost pornite cauze penale pe materialele anchetei efectuate de SPIA al MAI. În acest sens, au fost efectuate mai multe rețineri și suspendări din funcție.

Un ex-director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a fost reținut pe un termen de 72 ore și pus sub învinuire, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave în cazul expulzării celor șapte cetățeni turci, scrie în comunicatul de presă al MAI.

De asemenea, pe această cauză penală a fost înaintată și învinuirea directorului Biroului Migrație și Azil (BMA) pentru depășirea atribuțiilor de serviciu soldate cu urmări grave, solicitându-se de către MAI suspendarea acestuia din funcţie și aplicarea măsurii preventive prin obligarea de a nu părăsi ţara.

Potrivit comunicatului, acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii se efectuează în continuare, în scopul stabilirii implicării şi a altor persoane cu tangenţă la caz.

Acțiunile SPIA se înscriu în obiectivul prioritar al viceprim-ministrului, ministrului Afacerilor Interne Andrei Năstase de elucidare a tuturor abuzurilor comise în ultimii ani și au avut loc în spiritul cooperării loiale între instituțiile de drept, la care s-a angajat conducerea MAI.

Cei șapte profesori turci expulzați de SIS în colaborare cu omologii lor turci la 6 septembrie 2018 au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat Fethullah Gulen, considerată de autoritățile de la Ankara drept un grup terorist.

Doi dintre profesorii turci expulzați în luna septembrie 2018 din Moldova au fost condamnați la închisoare în Turcia. Profesorul de limbă turcă de la Liceul „Orizont” din sectorul Ciocana, Hüseyin Bayraktar, a fost condamnat la șase ani și șase luni de închisoare. Celălalt profesor a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Deciziile sunt definitive.

Și directorul filialei Durlești a liceului privat Orizont, Riza Dogan, a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare.

La data de 11 iunie 2019, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Expulzarea profesorilor turci a stârnit reacții internaționale. Amnesty International Moldova s-a declarat profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor vizate în acest caz. Pe Twitter a fost creat și un hashtag, #MoldovaStopExtradition.

Operațiunea SIS a ajuns și în atenția UE. Astfel, șapte eurodeputați au trimis o scrisoare către președintele Igor Dodon și fostul premier Pavel Filip, prin care solicitau eliberarea urgentă a profesorilor reținuți.

Cu o reacție dură în acest sens a venit și comisarul european pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn, menționând că Guvernul și autăritățile moldovenești ar trebui să respecte statul de drept.

La moment, Comisia securitate națională din cadrul Parlamentului este cea care se ocupă de investigarea expulzării celor șapte profesori din rețeaua de licee „Orizont”.


Pub