Procurorii au deconspirat o schemă de comercializare a drogurilor în Ucraina și Rusia, cu „sediul de bază” în R.Moldova

PE SCURT

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS) a anunțat astăzi despre deconspirarea unui grupări criminale, specializată în comercializarea drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei și Rusiei. „Centrul” activității grupării era în Republica Moldova.

Potrivit procurorilor, gruparea avea la dispoziție laboratoare, calculatoare și curieri și alte. În total, au fost ridicate peste jumătate de kilogram de droguri.

PE LUNG

Astfel, gruparea activa în baza unei ierarhii și sistem de divizare a rolurilor, folosirea aplicațiilor electronice de comunicare secretizată. Coordonatorul primea banii prin terminale de plată electronică și ascundea drogurile, de asemenea, în locuri publice, după care le comunica clienților electronic locația acestora.

Per total, procurorii au perchiziționat peste 10 locații în care au ridicat droguri în cantitate totală de aproape 700 grame. Potrivit legii, în cazul unor droguri, chiar și 0,00002 g se consideră cantitate mare, care rezultă într-o pedeapsă mai mare atunci când este comercializat sau deținut ilegal.

„Primit la lucru” în baza anunțurilor de pe Internet

Potrivit declarațiilor coordonatorului grupării acesta era în căutare de lucru și a contactat autorul unui anunț publicat pe internet, care l-a acceptat pentru comiterea acestor infracțiuni, inițial într-un rol de începător. Ulterior, în urma reținerilor salariale, acesta și-a deschis magazin personal, în complicitate cu un coleg de la locul de muncă precedent. Acesta și-a recunoscut vina și a colaborat cu procurorii, precum și alți câțiva membri ai grupului.

Membrii grupului au fost plasați în arest preventiv și riscă o pedeapsă de până la 15 ani

Urmărirea penală a fost finalizată, iar dosarul a fost trimis în instanța de judecată pentru examinare în fond. La momentul actual, membrii grupării au fost plasați în arest preventiv și riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.