MENSANA: O zi de educație pentru sănătate mintală

PE SCURT

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, proiectul moldo-elvețian MENSANA și centrele comunitare de sănătate mintală din mun. Chișinău vă invită la Întâlnirile MENSANA.

Întâlnirile MENSANA înglobează o zi întreagă de prezentări, ateliere practice, discuții publice și consultații ale specialiștilor. Pe parcursul zilei veți afla despre serviciile de sănătate mintală în Republica Moldova, ce este depresia și anxietate sau cum să găsim specialistul care ni se potrivește. Evenimentul se va desfășura pe data de 12 septembrie, în cadrul expoziției „MoldMedizin@MoldDent”, la centrul expozițional Moldexpo.

PE LUNG

În program:

ora 10:00 – 11:00: Prezentare „Servicii de sănătate mintală în Republica Moldova”.

Moderatori: JANA CHIHAI (consultant superior în sănătate mintală, proiectul MENSANA),

ARCADIE ASTRAHAN (director programe, Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Botanica)

ora 11:00 – 1200: Atelier „Depresia și anxietatea”.

Moderatori: LUCIA CARP (coordonator Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Buiucani),

LUDMILA CAPCELEA (șefă Centrul de Sănătate Cimișlia)

ora 12:30 – 13:30: Discuție publică „Putem trăi o viață împlinită cu o problemă de sănătate mintală?”.

Moderatori: VICTORIA CONDRAT (manager local al proiectului MENSANA), OLGA JALBĂ (coordonator Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Orhei), EXPERȚI DE LA EGAL LA EGAL (persoane cu dizabilități psiho-sociale).

ora 13:30 – 15:00: Atelier practic „Problema de sănătate mintală și specialistul potrivit”.

Moderatoarea JANA CHIHAI (psihiatru, psihoterapeut, doctor în științe medicale) va vorbi despre diferențele dintre psihiatru, psiholog și psihoterapeut, va descrie câteva tipuri de psihoterapie și va explica cum să găsim specialistul care ni se potrivește.

ora 15:00 – 16:00: Atelier „Prevenirea sindromului de ardere profesională (burnout)”.

Moderatoare: VERONICA CALANCEA (doctor în psihologie, psiholog clinician, președintă Asociația Balint, formatoare și membră a Asociației Psihologilor din România.

ora 16:00 – 17:00: Atelier „Tehnici de relaxare și respirație pentru reducerea stresului”.

Moderatoare: VIORICA URSU (psiholog Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Strășeni, psihoterapeut cognitiv comportamental).

Între ora 09:oo și 17:00, specialiștii centrelor comunitare de sănătate mintală Botanica, Buiucani, Centru și Râșcani vor oferi consultații tuturor doritorilor.

De asemenea, pe tot parcursul zilei, veți avea posibilitatea să faceți PE LOC teste de evaluare pentru depresie și anxietate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.