Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Situația privind desfășurarea lucrărilor de reparație capitală a grădiniței nr. 79, sectorul Botanica

   2253

Primăria municipiului Chişinău informează că pe parcursul lucrărilor de reparație a  grădiniței nr. 79 din sectorul Botanica, a apărut necesitatea efectuării unor activități neprevăzute. O expertiză suplimentară a clădirii IET nr. 79 a constatat necesitatea unor lucrări de consolidare a pereților despărțitori ai imobilului.

Facem aceste precizări, în contextul declarațiilor unui concurent electoral, referitor la subiectul în cauză, privind tergiversarea lucrărilor de reconstrucție a IET. 

E de menționat că în baza deciziei Consiliului municipal Chișinău nr. 9/4 din 19.02.2018 (anexa nr. 4), au fost aprobate surse financiare pentru reabilitarea eșalonată a Grădiniței nr. 79, în sumă de 8,6 milioane lei.

Costul inițial al lucrărilor, în urma desfășurării licitației, era de 6 milioane de lei, cu termenul de executare a lucrărilor până la data de 15.10.2019. Redeschiderea instituției preșcolare presupune activitatea a 6 grupe de copii, inclusiv de creșă.

Concursul pentru efectuarea lucrărilor suplimentare în baza expertizei a avut loc la data de 06.09.2019, iar în prezent se află în stadiu de evaluare.

Pentru finalizarea lucrărilor de reparație și redeschiderea Grădiniței nr. 79 sunt necesare  surse financiare suplimentare în sumă de 3,96 mil. lei, pentru consolidarea pereţilor exteriori, a planşeului, faţadei şi demolarea parţială, cât şi construcţia unor pereţi din interior - despărțitori.

Precizăm că lucrările de reparație capitală a Instituției de Educație Timpurie (IET) nr. 79 din str. N. Zelinski, 28/7 au început pe 24 mai 2019.

Lucrările de reabilitare a clădirii constau în reparația capitală a acoperișului, consolidarea pereților, schimbarea tâmplăriei și a rețelelor inginerești, reparația blocului alimentar și a grupurilor sanitare, conectarea la utilități, amenajarea pavilioanelor și a teritoriului grădiniței nr. 79.  

Fosta grădiniță a fost deschisă în 1964 și a activat până în 1990, când imobilul a fost transmis în folosință unui liceu cu studiere în limba rusă.  Din anul 2007, clădirea a stat în paragină, iar acum administrația publică locală Chișinău a decis redeschiderea IET, pentru a asigura cu locuri în grădiniță copiii locuitorilor din preajmă.