Image-Description
Olanda regretă transferul martorului-cheie în cazul MH17 în Rusia și cere extrădarea acestuia
Externe 9 septembrie 2019, 11:16 | 1234

Autoritățile olandeze regretă transferul în Rusia a lui Vladimir Țemah, martorul-cheie în cazul doborârii zborului MH17, și cer Federației Ruse să-l predea pe acesta anchetei internaționale.

Ministrul olandez de externe, Stef Blok, a declarat că Haga a cerut anterior Kievului, „la un nivel foarte înalt” și de mai multe ori, sa împiedice extrădarea lui Țemah în Rusia, ca parte a schimbului de prizonieri realizat sâmbătă cu această țară, relatează Deutsche Welle.

„Guvernul regretă profund faptul că, sub presiunea Federației Ruse, Țemah a devenit parte a acestui schimb, ceea ce înseamnă că el se află în prezent în Rusia”, a scris Blok parlamentului. Deși anchetatorii olandezi au reușit să-l interogheze pe Țemah înainte ca acesta sa fie trimis în Rusia, Blok a declarat ca participarea lui Țemah la schimb este „foarte regretabilă”.

Interogarea acestui martor în cazul MH17 a fost principala cauza a întârzierii schimbului de prizonieri între Rusia și Ucraina. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că, din cauza interogatoriului lui Țemah, a fost în pericol însăși schimbul de prizonieri, iar șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ivan Bakanov, a declarat că includerea lui Țemah pe lista pentru schimbul de prizonieri a fost o condiție prealabilă pusa de Moscova și că fără acesta schimbul de prizonieri ar fi eșuat.

Vladimir Țemah este fostul comandant al apărării aeriene din orașul Snejnoe, de pe teritoriul autoproclamatei Republici Populare Donețk. În Snejnoe a fost observat sistemul de rachete antiaeriene Buk, cu care, conform constatărilor echipei internaționale de anchetă, a fost doborât zborul civil MH-17.

La sfârșitul lunii iunie 2019, SBU l-a reținut pe Țemah în apartamentul său din Snejnoe și l-a transportat pe teritoriul controlat de Ucraina. Instanța din Kiev a decis plasarea acestuia sub arest preventiv pe doua luni, sub acuzația de creare a unui grup terorist sau a unei organizații teroriste. Țemah risca în Ucraina sa fie condamnat la 15 ani de închisoare.

Opinia ta contează. Comentează!