Linkuri accesibilitate

Rovana Plumb ar putea reprezenta România în viitoarea Comisie Europeană


Rovana Plumb
Rovana Plumb

Pe o diagramă internă a Comisiei care a circulat în presă este marcat că România ar trebui să primească portofoliul transporturilor.

Ursula von der Leyen e așteptată să-și anunțe marți decizia în legătură cu repartizarea concretă a posturilor în Comisie, după ce luni a făcut cunoscut ultimul nume reținut (din România: Rovana Plumb). Sigur, repartizarea nu va fi definitivă în toate amănuntele, ținând cont de faptul că, teoretic, unii candidați propuși ar putea fi încă respinși de Parlamentul European.

Corespondență de la Bruxelles de Dan Alexe
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00
Link direct



După ce Italia, odată ieșit Matteo Salvini de la putere, l-a propus pe fostul premier Paolo Gentiloni, România rămăsese până luni fără un nume precis pe listă. Necesitatea de a avea cel puțin 13 femei comisari europeni (din 27), așa cum se angajase, au făcut ca în cele din urmă Ursula von der Leyen să accepte numele Rovanei Plumb din partea României.

Von der Leyen este criticată însă nu doar pentru rigiditatea angajamentului de a avea jumătate din comisari femei, ci și pentru lentoarea ei în procesul de repartizare a portofoliilor Comisiei. Chiar și aici procesul e discutabil. Astfel, pe o diagramă internă a Comisiei, aparent reală, care a circulat în presă, este marcat că România ar trebui să primească portofoliul transporturilor.

Daneza Margrethe Vestager (Renew), olandezul Frans Timmermans (PES) și spaniolul Josep Borrell (PES) vor fi în același timp vicepreședinți ai Comisiei. Josep Borrell va fi șeful politicii externe a UE (Înalt Reprezentant), așa cum au decis liderii celor 27. Cinci dintre ceilalți (Timmermans, Hogan, Dombrovskis, Šefčovič și Hahn) sunt deja comisari europeni, ei rămân din colegiul lui Juncker, așa cum rămân la femei din fosta Comisie Vestager, Gabriel și Jourová. Cât despre grecul Margaritis Schinas, EPP, fostul șef al serviciului de presă al Comisiei, el e unul din cei mai vechi funcționari europeni în funcție, un om profund înrădăcinat acolo, cu sprijin masiv în instituții.

Mai multe citiți aici

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG