ARBI a pus sechestru pe bunuri în valoare de un miliard de lei

Anticoruptie.md
09/09/2019

Valoarea bunurilor pe care Agenţia pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale (ARBI) a aplicat sechestru, săptămâna trecută, se ridică la aproximativ jumătate de milion de lei. Suma totală a activelor indisponibilizate de ARBI, din momentul înfiinţării, se cifrează la circa un miliard de lei, informează Centrul Național Anticorupție.

ARBI este o subdiviziune independentă a CNA, funcțională începând cu mijlocul anului 2017, pentru recuperarea bunurilor provenite din infracțiuni de corupție și de spălare de bani. Domeniul de aplicare a legii îl constituie bunuri infracționale de pe teritoriul Republicii Moldova sau din străinătate, în cazul infracțiunilor săvârșite direct sau indirect de cetățeni ai Republicii Moldova, cetățeni străini și apatrizi, rezidenți sau nerezidenți ai Republicii Moldova. Bunurile infracționale trebuie să rezulte din infracțiuni săvârșite cu intenție, prevăzute de articolele Codului Penal care se referă la finanțarea ilegală a partidelor sau campaniilor electorale; încălcarea regulilor de creditare, politicilor de acordare a împrumuturilor sau regulilor de acordare a despăgubirii; gestiunea frauduloasă a băncii, a societății de asigurări sau a societății de investiții, utilizarea contrar destinației a mijloacelor de împrumuturi interne sau din fonduri externe; manipularea unor evenimente sau pariuri aranjate; finanțarea terorismului; infracțiunile contra bunei desfășurări a activității în sfera publică și infracțiunile de corupție în sectorul privat; falsul în declarații și infracțiunile comise cu folosirea situației de serviciu.

Potrivit raportului CNA pentru 2018, urmare a investigațiilor financiare paralele, întreprinse anul trecut, au fost indisponibilizate active în valoare de peste 182 de milioane de lei, prin aplicarea sechestrului pe 1.435 de bunuri materiale şi 103.477 de valori mobiliare ale 153 de subiecți.

Anticoruptie.md
09/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii