25 de companii din regiunea transnistreană au ajuns cu conturile blocate în băncile din Republica Moldova. Ce s-a întâmplat?

PE SCURT

un grup de circa 25 de companii din regiunea separatistă au ajuns cu conturile blocate în băncile din Republica Moldova. E vorba de Întreprinderi mari precum Uzina Metalurgică de la Râbnița (care asigură circa 20% din exporturile regiunii), uzinele Moldavizolit și Moldavkabeli de la Tiraspol și altele.

„Pe 5 septembrie, o bancă comercială din Moldova, în care erau deschise conturile mai multor întreprinderi transnistrene, a blocat toate operațiunile. Entitățile economice au primit o notificare care solicita închiderea contului. Astfel, importatorii transnistreni nu au posibilitatea de a achiziționa mărfuri și de a face operaţiuni cu parteneri străini”, scrie Novostipmr.com citată de Mold-street.com.

PE LUNG

Totodată se mai afirmă că potrivit conducerii aşa-zisei băncii republicane din Transnistria, problemele ar fi început încă de la începutul verii, imediat după schimbarea conducerii de la Chişinău, sugerând astfel că fost guvernare democrată de la Chişinău nu ar fi creat astfel de probleme.

Postul de televiziune TSV, controlat de grupul Sheriff, susţine că aceste decizii ar fi fost luate de băncile moldoveneşti la cererea Băncii Naţionale a Moldovei şi sub presiunea autorităţilor americane.

Drept motiv este invocat faptul că operaţiunile companiilor din regiunea separatistă cad sub incidenţa legislaţiei privind combaterea terorismului. Altfel spus, există riscul ca banii din activităţile companiilor din regiune să fie folosiţi pentru finanţarea unor activităţi teroriste.

Banca Naţională a Moldovei nu a comentat deocamdată situaţia creată, dar blocarea conturilor bancare a stârnit nemulţumirea administraţiei de la Tiraspol, care acuză Chişinăul de o nouă blocadă economică.

Mold-street.com scrie că multe bănci şi întreprinderi din regiune au fost implicate anterior în operaţiuni dubioase, cu spălări de miliarde de dolari şi finanţarea unor activităţi suspecte. Cu toate acestea activitatea lor a continuat, iar mari bănci de la Chişinău, precum Victoriabank, Moldindconbank au continuat să deservească întreprinderile separatiste.

De exemplu prin conturile firmei Energokapital deschise la Victoriabank, în anii 2014-2017 au fost scoase în zone offshore, zeci de milioane de dolari din plăţile pentru curentul electric.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.