09:58:38 20.04.2024
Stiri

Dodon se întoarce „învingător” de la Moscova: „În anul curent, prețul pentru gazele naturale nu va fi majorat, iar în anul viitor acesta ar putea fi chiar redus”

Politică 08.09.2019 18:49 Vizualizări1950 Autor: Ziarul National
Dodon se întoarce „învingător” de la Moscova: „În anul curent, prețul pentru gazele naturale nu va fi majorat, iar în anul viitor acesta ar putea fi chiar redus”


„În anul curent, prețul pentru gazele naturale nu va fi majorat, iar în anul viitor acesta ar putea fi chiar redus”, anunță președintele Igor Dodon, care spune că așa s-a înțeles cu omologul său rus, Vladimir Putin, în timpul vizitei sale din 7 septembrie de la Moscova.

„Moldovagaz” ar urma să semneze un nou contract de livrare a gazelor naturale cu „Gazprom” de la 1 ianuarie 2020.

Dodon spune că a „coordonat” cu Putin următorii pași de colaborare în sfera aprovizionării cu gaze, ceea ce „ne permite să afirmăm deja la această etapă că tarifele pentru consumatorii finali nu vor crește”.

„Începând cu 1 octombrie, prețul la gazele rusești, furnizate R. Moldova, va scădea”, a promis Dodon.

Ceea ce evită să spună Igor Dodon este faptul că, în Europa, preţurile gazelor naturale se îndreaptă către noi scăderi, după ce au atins cel mai mic nivel din ultimul deceniu, iar „cadoul” lui Putin pică în preajma alegerilor locale din R. Moldova.

Cu referire la vizita de la Moscova, șeful statului a adăugat că a „exprimat gratitudine” conducerii Federației Ruse pentru prelungirea regimului de import fără taxe vamale pentru cinci categorii de mărfuri moldovenești din sectorul agroindustrial pe piața rusă.

De asemenea, Igor Dodon a discutat cu Vladimir Putin și chestiuni legate de politica internă și cea externă a Republicii Moldova.

„Am subliniat caracterul istoric al evenimentelor ce s-au produs în republica noastră la începutul lunii iunie și am adresat mulțumiri părții ruse pentru susținerea acordată în procesul de transfer pașnic al puterii. În context, am menționat faptul că și consensul forțelor politice externe în raport cu R. Moldova ne oferă șanse mari pentru dezvoltarea republicii, precum și pentru realizarea în deplină măsură a strategiei politicii externe echilibrate, în baza menținerii și consolidării statutului constituțional de neutralitate permanentă.

Totodată, i-am comunicat președintelui Federației Ruse despre activizarea contactelor cu oficiali de rang înalt din partea celor mai importanți parteneri externi ai țării noastre (FR, UE și SUA), despre rezultatele recentei întrevederi de la Bruxelles cu conducerea UE și NATO, precum și despre discursul pe care îl voi rosti la cea de-a 74-a Adunare Generală a ONU.

Referindu-ne la reglementarea transnistreană, am menționat necesitatea conjugării eforturilor tuturor participanților la procesul de negocieri în formatul „5+2”, cu scopul identificării unui model politic eficient, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în hotarele recunoscute la nivel internațional”, a raportat Igor Dodon pe Facebook.

Amintim că premierul Maia Sandu a anunțat că R. Moldova ar putea rămâne fără gaze naturale la iarnă, dacă Ucraina va sista tranzitarea acestora pe teritoriul statului vecin. Potrivit Maiei Sandu, autoritățile de la Chișinău examinează mai multe soluții pentru a evita criza, inclusiv posibilitatea de a stoca o cantitate mare de gaze pe teritoriul Ucrainei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md