Schimb istoric de prizonieri dintre Rusia şi Ucraina. Urale pe aeroporturile din Kiev şi Moscova

PE SCURT

Rusia și Ucraina au finalizat astăzi schimbul de prizonieri. Aeronave speciale cu 35 de prizonieri de fiecare parte au ajuns pe aeroporturile din Kiev și Moscova, în cadrul unui schimb fără precedent între cele două ţări.

Schimbul a avut loc conform formulei „35 cu 35”. Printre cei eliberați de Rusia figurează și cei 24 de marinari ucraineni reținuți anul trecut în Strâmtoarea Kerci. În lista celor 35 de cetățeni trimiși de Ucraina pentru schimb la Moscova figurează și un cetățean al Moldovei. D

PE LUNG

Potrivit presei de la Moscova, Petru Melniciuc, cetățean al R.Moldova, a fost reținut în martie 2017 în Ucraina pentru trădare și deținere ilegală de arme.

Avionul care transporta prizonieri ucraineni a aterizat pe aeroportul principal din Kiev unde zeci de rude şi preşedintele Vladimir Zelenski aşteptau pe pistă. Rudele prizonierilor ucraineni au izbucnit în urale la vederea avionului.

Schimbul celor 70 de prizonieri este „un prim pas” către sfârşitul războiului cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei, conflict care s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi în cinci ani, a declarat preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski, citat de AFP.

„Kremlinul salută schimbul trecut de prizonieri între Rusia și Ucraina și se bucură că cetățenii ruși s-au întors acasă, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov. El a adăugat că lista tuturor celor 35 de prizonieri ruși care s-au întors de la Kiev va fi publicată mai târziu.

Foto: RIA Novosti

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.