image
Sursa foto: wikipedia.org

ANSP vine cu detalii în cazul bărbatului infectat cu virusul West Nile

Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu detalii despre înregistrarea unui caz de boală provocat de virusul West Nile, confirmat prin metode de laborator, la un bărbat în vârstă de 70 de ani, din raionul Cahul.

Persoana s-a îmbolnăvit pe data de 24 august, prezentând oboseală, mialgie și febră 39 — 40 C.

Bărbatul a fost internat în IMSP SR Cahul, ulterior, a fost transferat la Institutul de urgență din Chișinău. Din anamneza epidemiologică, s-a constatat că bolnavul a fost înțepat la domiciliu de o insectă necunoscută, totodată, pe 18august a fost în vizită la Galați, România, unde au fost înregistrate cazuri de boală pe parcursul anului 2019.

Pe parcursul anului 2019, cazuri de infecție cu virusul West Nile (170) au fost raportate de 8 țări din Uniunea Europeană: Grecia (126), România (19), Cipru (11), Ungaria (7), Italia (3), Bulgaria (2), Austria (1) și Franța (1). Serbia (7) și Turcia (7) au înregistrat 14 cazuri în sezonul 2019. 17 decese provocate de infecția cu virusul West Nile au fost raportate de Grecia (13), România (2), Cipru (1) și Serbia (1).

Infecția cu virusul West Nile (VWN) este o boală cu caracter zoonotic, care afectează omul, păsările, cabalinele și alte vertebrate. Transmiterea VWN la om se realizează numai prin înțepătura unui țânțar infectat și nu se transmite de la om la om. Țânțarul devine infectat cu VWN în urma hrănirii cu sângele animalelor, păsărilor bolnave.

Manifestările clinice ale infecției cu VWN sunt diverse: de la simptome asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningoencefalită.

Persoanele infectate cu virusul West Nile pot prezenta următoarele simptome:

  • stare generală nesatisfăcătoare, vărsături;
  • febra ridicată (380-400C) însoțită de durere de cap intensă;
  • dureri de gât, mușchi și articulații;
  • sensibilitate crescută la lumină.

Totodată, infecția cu virusul West Nile se poate manifesta diferit:

1. Ca o infecție asimptomatică: în aproape 80% din cazuri, pacienții nu au semne și nu au simptome.

2. Ca febra West Nile: aproape 20% dintre pacienții se confruntă cu un sindrom febril ușor.

3. Boli neuroinvazive — aproape 1% dintre pacienții cu infecția cauzată de virusul West Nile dezvoltă complicații în sistemul nervos central, care afectează creierul și măduva spinării. Așadar, doar un procent mic dintre indivizii infectați dezvoltă infecții neurologice mai grave, iar aproape 10% dintre aceste cazuri sunt fatale.

Tratament specific împotriva infecției cu virusul West Nile nu există, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

Cum să ne protejăm de înțepăturile de țânțari? Recomandări utile:

  • Purtați îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi, mai ales seara și dimineața, în zilele înnourate.
  • Evitați locurile cu un număr mare de ţânţari (ecosisteme umbrite și umede, inclusiv și din apropierea bazinelor acvatice), minimalizați plimbările în timpul nocturn.
  • Utilizați substanțe chimice repelente (creme, spray-uri care resping insectele) când sunteți în aer liber.
  • Montați plase antimoschitla ferestre și uși pentru a împiedica accesul țânțarilor, periodic verificând integritatea acestora.
  • Asigurați amenajarea teritoriilor adiacente instituțiilor de educație timpurie și de învățământ preuniversitar, lichidarea băltoacelor, golirea vaselor cu apă stătătoare aflate pe teritoriul acestor instituții.
  • Acoperiți/îndepărtați containerele cu apă stătătoare din preajma gospodăriilor, astfel veți preveni înmulțirea țânțarilor care își depun ouăle în apa stătătoare.
  • Desecați acumulările de apă ce se formează în preajma locuințelor după ploi abundente, asanați subsolurile inundate din blocurile de locuit, etc. Apariția țânțarilor în apartamente este legată de înmulțirea lor în masă și în subsolurile inundate, unde apa poluată se acumulează în cantități mari.
  • Asigurați revizia sistematică a rețelelor de apeduct și canalizare, cu repararea imediată a lor și evacuarea permanentă a apei care se acumulează în subsolurile blocurilor de locuit.
  • Evacuați regulat gunoiul menajer.
  • Respectați regulile de protecție contra înțepăturilor de țânțari de către persoanele ce efectuează călătorii în zonele cu risc de molipsire.
  • Adresați-vă operativ după asistență medicală în caz de îmbolnăvire.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: