ANSP oferă noi detalii în cazul bărbatului infectat cu virusul West Nile

Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu detalii în cazul bărbatului din Cahul infectat cu virusul West Nile. Acesta are 70 de ani și s-ar fi îmbolnăvit la câteva zile după o vizită la Galați, unde au fost înregistrate cazuri similare pe parcursul anului curent.

Foto: www.digi24.ro

Bărbatul s-a adresat la medic pe 24 august, prezentând oboseală, mialgie și febră 39- 40oC. Acesta a fost internat în IMSP SR Cahul, iar ulterior, a fost transferat la Institutul de urgență din Chișinău. Din anamneza epidemiologică, s-a constatat că bolnavul a fost înțepat la domiciliu de o insectă necunoscută. De asemenea, el a povestit că pe 18 august, a fost în vizită la Galați, unde s-au înregistrat mai multe cazuri de boală pe parcursul anului 2019.

În perioada 03.06.2019-28.08.2019, în România au fost înregistrate 19 cazuri de infecție cu virusul West Nile, dintre care două decesuri. Pe parcursul anului 2019, cazuri de infecție cu virusul West Nile au fost raportate de 8 țări din Uniunea Europeană: Grecia (126), România (19), Cipru (11), Ungaria (7), Italia (3), Bulgaria (2), Austria (1) și Franța (1). Serbia și Turcia au înregistrat câte 7 cazuri în sezonul 2019. 17 decesuri provocate de infecția cu virusul West Nile au fost raportate de Grecia (13), România (2), Cipru (1) și Serbia (1).

Infecția cu virusul West Nile este o boală cu caracter zoonotic, care afectează omul, păsările, cabalinele și alte vertebrate. Transmiterea VWN la om se realizează numai prin înțepătura unui țânțar infectat și nu se transmite de la om la om. Țânțarul devine infectat cu VWN în urma hrănirii cu sângele animalelor și păsărilor bolnave.

Manifestările clinice ale infecției cu virusul sunt diverse: de la simptome asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningoencefalită.


Pub