Anticoruptie: Alexandru Baltaga, executorul operațiunii de expulzare a profesorilor turci, a fost angajatul al unei companii afiliate lui Vladimir Plahotniuc

Fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Baltaga, care a executat operațiunea de expulzare abuzivă a profesorilor turci de la liceul Orizont a fost angajat al unei companii afiliate fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc, scrie anticoruptie.md.

Foto: SIS.md

În 2014 el a lucrat pentru SRL „Argus-S”, firmă de pază afiliată fostului președinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Baltaga a fost decorat de președintele Voronin după protestele violente din aprilie 2009.

Baltaga a indicat în declarația de avere pentru 2014 că a avut un venit total în valoare de 73.332 de lei, din care 15.352 au constituit salariul de la Ministerul Afacerilor Interne, iar alte 57.980 drept salariu de la SRL Argus-S (Vezi documentul publicat mai jos – n.r.). Această firmă de pază, beneficiară a unor contracte grase cu statul în perioada guvernării Partidului Democrat, este o întreprindere cu capital străin fondată de un off-shore, OTIV PRIME SERVICES B.V., despre care se spune că este controlat de fostul liderul PDM, Vladimir Plahotniuc. Reporterii de la anticoruptie.md a contactat serviciul de presă al SIS, pentru a obține detalii de la Alexandru Baltaga legate de această colaborare cu Argus-S, dar nu au reușit să discute cu el.

Cei șapte profesori turci expulzați de SIS în colaborare cu omologii lor turci la 6 septembrie 2018 au fost acuzați de finanțare a terorismului și legături cu mișcarea condusă de clericul turc exilat Fethullah Gulen, considerată de autoritățile de la Ankara drept un grup terorist.

Doi dintre profesorii turci expulzați în luna septembrie 2018 din Moldova au fost condamnați la închisoare în Turcia. Profesorul de limbă turcă de la Liceul „Orizont” din sectorul Ciocana, Hüseyin Bayraktar, a fost condamnat la șase ani și șase luni de închisoare. Celălalt profesor a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Deciziile sunt definitive.

Și directorul filialei Durlești a liceului privat Orizont, Riza Dogan, a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare.

La data de 11 iunie 2019, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Expulzarea profesorilor turci a stârnit reacții internaționale. Amnesty International Moldova s-a declarat profund îngrijorată de pericolul iminent pentru viața și securitatea persoanelor vizate în acest caz. Pe Twitter a fost creat și un hashtag, #MoldovaStopExtradition.

Operațiunea SIS a ajuns și în atenția UE. Astfel, șapte eurodeputați au trimis o scrisoare către președintele Igor Dodon și fostul premier Pavel Filip, prin care solicitau eliberarea urgentă a profesorilor reținuți.

Cu o reacție dură în acest sens a venit și comisarul european pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate, Johannes Hahn, menționând că Guvernul și autăritățile moldovenești ar trebui să respecte statul de drept.

La moment, Comisia securitate națională din cadrul Parlamentului este cea care se ocupă de investigarea expulzării celor șapte profesori din rețeaua de licee „Orizont”.


Pub