Avocații își cer dreptul la asistenţa socială şi medicală garantată de stat

Avocații vor să beneficieze și ei de dreptul la asistenţa socială şi medicală garantată de stat, la fel precum toți angajaţii din sectorul public sau privat. Mai ales că ei plătesc impozite mai mari decât cei din urmă. Declarația a fost făcută de preşedintele Uniunii Avocaţilor din Moldova, Emanoil Ploşniţa, în timpul întrevederii cu ministra Justiţiei, Olesea Stamate.

Foto: uam.md

Emanoil Ploşniţa a propus ministrei soluţii concrete care ar putea fi interprinse pentru a restabili „echitatea socială a avocaților, care la moment lipsește”, mai ales că aceștia plătesc un impozit de 18%, în loc de 12%, așa cum plătesc angajaţii din sectoarele public și privat.

Un alt subiect discutat a fost remunerarea avocaţilor din cadrul programului asistenţei juridice garantate de stat. „Regret că situaţia politică din ţară rămâne a fi un factor de influenţă majoră la soluţionarea problemelor cu care se confruntă avocaţii, cei care reprezintă sistemul de drept din ţară. Nu poţi cere o justiţie corectă şi obiectivă, când unul din pilonii săi nu are bază”, a mai adăugat preşedintele Uniunii Avocaților.

Olesea Stamate a promis că va face toate demersurile necesare pentru a soluţiona lacunele de ordin juridic existente. Acestea ar putea fi rezolvate dacă va fi retras proiectul de Lege 1260-XV/2002 cu privire la avocatură şi se va elabora un nou document legal.


Pub